Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ




Υπάρχουν δύο κατηγορίες: έρευνες χωρίς ένταλμα και έρευνες κατόπιν εντάλματος. Οι χωρίς ένταλμα ενδέχεται να είναι τυχαίες για μία σύλληψη, όταν στον αξιωματικό που επιλαμβάνεται της (υποθέσεως) του επιτρέπεται να ερευνήσει τον κρατούμενο για όπλα και αποδεικτικά στοιχεία. Αυτός ο τύπος της ερεύνης μπορεί να είναι τυπική ή αρκετά διεξοδική, αναλόγως της περιστάσεως και του αξιωματικού (που την διεξάγει).



Ο τυπικός χοντροκομμένος σωματικός έλεγχος τείνει να γίνει εκτός μόδας. Ουδέποτε ήταν κατ' αυτό τον τρόπο ιδιαίτερα αποτελεσματική η αποκάλυψη κρυμμένων όπλων ή άλλων παράνομων αντικειμένων, και πολλοί αξιωματικοί της αστυνομίας πλέον χρησιμοποιούν μία χαϊδευτική κινηση, γλιστρώντας το χέρι τους κατά μήκος του σώματος για να αποκαλύψουν ύποπτα εξογκώματα.


Ορισμένες περιοχές διαθέτουν το σύστημα 'stop and frisk'. Αυτό επιτρέπει σε έναν αξιωματικό της αστυνομίας να ερευνήσει έναν ύποπτο εξονυχιστικά ενόσω τον έχει θέσει υπό κράτηση για λίγα λεπτά έως ότου επαληθεύσει την ταυτότητά του. Η έρευνα μπορεί να αποκαλύψει κάποια κρυμμένα όπλα ή παράνομα αντικείμενα.


Όταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας εκτελεί ένα ένταλμα συλλήψεως, αυτό προϋποθέτει ότι έχει το δικαίωμα να ερευνήσει το άτομο και την περιοχή που τελεί υπό τον άμεσο έλεγχό του. Η έρευνα της περιοχής αυτής διαρκεί ανεξαρτήτως αν πρόκειται η σύλληψη είναι μία βάσει εντάλματος ή μία τυπική προληπτική σύλληψη, εξαιτίας ότι ο κατηγορούμενος έχει πιαστεί επ' αυτοφόρω.


Ένα ένταλμα ερεύνης είναι καταπώς διαφορετικό, και δεν προϋποθέτει απαραιτήτως μία σύλληψη. Για ένα ένταλμα ερεύνης, ο αξιωματικός οφείλει να παρουσιάσει σε μία ένορκη κατάθεση στο δικαστήριο λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι μία έρευνα των συγκεκριμένων χώρων θα είναι παραγωγική. Ενδέχεται να αναφέρει στοιχεία της ένορκης βεβαιώσεως, ή ενδέχεται να αναφέρει έναν πληροφοριοδότη που 'έχει αποδειχθεί αξιόπιστος στο παρελθόν'. (*)


Στην ένορκη βεβαίωση, ο αξιωματικός πρέπει να περιγράψει γενικά σε τι αποσκοπεί να εντοπίσει. Η πιστοποιημένη έρευνά του είναι περιορισμένη σε αυτά τα αντικείμενα, ή σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα, αν το ένταλμα αφορά ναρκωτικές ουσίες, και ο αξιωματικός επίσης εντοπίσει παράνομα όπλα, δεν μπορεί να τα συμπεριλάβει ως αποδεικτικά στοιχεία, εξαιτίας ότι είναι 'αποκλεισμένα'. Ο κανόνας αυτός απορρέει από δικαστικές αποφάσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη των καταχρήσεων, όπως η 'αλίευση' από την αστυνομία.



Κανείς αξιωματικός της αστυνομίας ή τμήμα θα συναινέσει σε αυτό, ωστόσο είναι συχνά σκόπιμο να τεθούν οι βάσεις για ένα ένταλμα ερεύνης από παράνομη είσοδο και συγκεκαλυμμένη πριν από τη σύνταξη της ένορκης καταθέσεως. Ο αξιωματικός πραγματοποιεί μια μυστική έρευνα για να συντάξει την κατάθεσή του. Ο ίδιος επικαλείται στην ένορκη κατάθεσή του, και όταν επιστρέψει προκειμένου να εκτελέσει ανοικτά πλέον το ένταλμα που επιπροσθέτως απαιτείται, γνωρίζει τι αναζητεί και που ακριβώς θα το βρει.

Αυτή είναι η διαδικασία που ονομάζεται 'black  bag  job' στην αργκό του FBI.

(*) Μία γλωσσική φόρμα που συχνά ικανοποιεί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Εξαιτίας ότι η αστυνομία διατηρεί τις ταυτότητες των πληροφοριοδοτών της μυστικές, και προστατεύονται από τον νόμο για το έργο αυτό, συχνά επινοούν τους πληροφοριοδότες τους.

Από το βιβλίο του Jack Luger 'The big book of secret hiding places' (1999).

Κατέβασμα στον σύνδεσμο:

http://www.archiviocaltari.it/wp-content/uploads/2012/01/Jack-Luger-The-big-book-of-secret-hiding-places-copia.pdf


ΥΓ: Οι ριζοσπάστες εθνικιστές μελετούν συστηματικά ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και διεισδύουν σε αντικείμενα που έχουν κινηματική θεωρητική και πρακτική αξία, καθώς η πανολεθρία που μπορεί να πλήξει ένα επαναστατικό κίνημα έπειτα από έναν χορό συλλήψεων και τις 'απώλειες' σε έμψυχο δυναμικό, μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα πάνω από όλα το κύρος ενός κινήματος. Σκεφτείτε μονάχα τι εικόνα θα αποκομίσουν οι εβρισκόμενοι στον προθάλαμο της εντάξεως σε ένα επαναστατικό κίνημα, έχοντας κατά νου μία μιντιακή εικόνα που τους δείχνει ένα κίνημα 'άτρωτο' να αποκαλύπτεται αίφνης ότι δεν τηρούσε καν τις στοιχειώδεις δικλείδες ασφαλείας και τα μέλη του πιάστηκαν σαν ποντικοί στη φάκα. Η ζημία θα είναι εις πολλαπλούν. Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η μελέτη, η προπαρασκευή, αλλά και η συστηματική εκπαίδευση αποτελούν ορισμένες μονάχα παραμέτρους της δραστηριότητος του μαχητή. Ας αφήσουμε τα ιδεολογικά παραμυθάκια για τους ιδεολόγους παραμυθάδες. Για αυτούς είναι σίγουρο ότι δεν θα κινδυνεύσουν ποτέ. Το σύστημα δεν θα πειράξει ποτέ έναν φαφλατά που απλώς αναμασάει ιδεολογικές πομφόλυγες. Οι φρονηματικές διώξεις ουδέποτε αποτέλεσαν το άλλοθι της αδράνειας. Η αδράνεια είναι το άλλοθι των εθελούσιας απραξίας. Ψηλά το κεφάλι στις διώξεις και κάτω το κεφάλι μονάχα όταν πρόκειται για αγώνα. Πράξεις, όχι λόγια. Προπαγάνδα, όχι ιδεολογική σαλάτα.