Άρια Ινδική Δυναστεία (1500-500 π.Χ.)
Η αρχαία Άρια δυναστεία ξεκινάει το 1200 π.Χ. οπόταν οι Ινδοευρωπαίοι μεταναστεύουν από την κεντρική Ασία στα υψίπεδα της Ινδίας, του Ιράν, της Ρωσίας και άλλων χωρών της Ευρώπης. Οι Άριοι μετάφεραν μαζί τους νέα τεχνολογία και καινοτομίες στην Ινδία. Αυτό συνετέλεσε στο ν' αναπτυχθεί το εμπόριο. Όσον αφορά την οικονομία τους χρησιμοποίησαν ένα σύστημα ανταλλαγής κι όχι ένα νομισματικό σύστημα, με τη μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Μαζί τους έφεραν την πίστη σε νέους Θεούς και την δική τους ιερή γραπτή παράδοση, τις Βέδες, ώστε διαμορφώθηκε ο Ινδουισμός. Η νέα τεχνολογία, οι Θεοί και οι Βέδες στην Άρια Δυναστεία οδήγησαν σε άνθιση του εμπορίου και στην διαμόρφωση μίας νέας θρησκείας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το 1200 π.Χ. οι Άριοι εισέβαλλαν και αναμείχθηκαν με τους λαούς που ήσαν εγκατεστημένοι στην Κοιλάδα του Ινδού. Εκεί ήσαν εγκατεστημένες διάφορες νομαδικές φυλές της Κεντρικής Ασίας και οι οποίες διακρίνονταν για τους πολεμιστές τους. Οι δραστηριότητές τους διεξάγονταν κατά μήκος του περάσματος Khyber, το οποίο είναι η μόνη οδός που συνδέει την Μέση Ανατολή και την Ινδία. Το πέρασμα βρίσκεται ανάμεσα στο σημερινό Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Πολλές επιδρομές στην περιοχή έχουν κατά κύριο λόγο πραγματοποιηθεί μέσω του περάσματος Khyber, όπως του Δαρείου Ά, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Τζένγκις Χαν και αργότερα άλλων Μογγόλων όπως οι Duwa, Qutlugh Khwaja και Kebek (υιoί του Duwa). Το πέρασμα Khyber χρησιμοποιούταν ως εμπορικός δρόμος και ως στρατιωτικό πέρασμα για επιδρομές στην περιοχή. Η Άρια Δυναστεία ταυτίστηκε με την Εποχή του Σιδήρου στην Ινδία. Η τεχνολογία του σιδήρου αξιοποιήθηκε για την άνθιση της οικονομίας. Συνακόλουθα αυξήθηκε η παραγωγή γεωργικών εργαλείων, ενώ αυξήθηκε παράλληλα και η παραγωγή ειδών τροφής, όπως το ρύζι και το κεχρί (ένα τρόφιμο γεμάτο πολύτιμα συστατικά, το οποίο για αιώνες έθρεψε πολλούς λαούς). Αντάλλασσαν σιδερένια όπλα, εξημερωμένα άλογα, και τρόφιμα. Η τεχνολογία του σιδήρου οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του εμπορίου κατά μήκος του περάσματος Khyber καθώς και του συστήματος ανταλλαγής.
Άριος Ινδουισμός
Οι πρώτες ρίζες του Ινδουισμού εντοπίζονται στους εισβολείς Αρίους που μετανάστευσαν στον βορειοδυτικό τομέα της ινδικής υποηπείρου γύρω στο 1500 π.Χ., σύμφωνα με την ιστορία της Ινδίας, ενώ δεν λείπουν οι διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων όσον αφορά την θεωρία περί της Άριας εισβολής). Η ιερατική κάστα των Αρίων, οι γνωστοί Βραχμάνοι, ήσαν επιφορτισμένοι με την περαίωση των θυσιαστικών τελετουργικών (σύνηθες ήτο η θυσία ενός αλόγου). Οι τελετουργικοί ύμνοι που έψαλλαν, μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά επί αιώνες, ενώ συγκεντρώνονται στη Ριγκ Βέδα (μία από τις Βέδες), το αρχαιότερο ιερατικό καταγεγραμμένο κείμενο όλων των ινδικών θρησκευτικών κειμένων, ενώ θεωρείται ως η κυριότερη από τις ιερές γραφές των Ινδών και μπορεί να παρομοιαστεί με τα Ορφικά Κείμενα των αρχαίων Ελλήνων και με τη Ζεντ Αβέστα του Ζωροάστρη. Οι ύμνοι της Ριγκ Βέντα αποκαλύπτουν ότι ο κύριος θεός των Αρίων είναι ο Indra (ή Śakra), ένας θεός του πολέμου και ένας μεγάλος σφαγέας των δαιμόνων και των ζώων. Κατά πάσα πιθανότητα ο μύθος του Indra εδράζεται στον ιστορικό ηγέτη των Αρίων, κατά την εισβολή τους στην Ινδία, εξαιτίας ενός από τους τίτλους που κατείχε, αυτόν του 'πορθητή'. Οι άλλοι δύο κύριοι θεοί των Αρίων είναι ο Agni, ο θεός της φωτιάς (κάθαρση), και ο Soma, ένας θεός που συνδέεται με κάποιο ποτό (που ονομάζεται soma και κατ' ουσίαν πρόκειται για παραισθησιογόνο). Με λίγα λόγια μία παραλλαγή του δικού μας Θεού Διονύσου. Υπό την ευρεία έννοια, κανείς εξ αυτών δεν κατείχε περίοπτη θέση στον Ινδουισμό. Δύο άλλες υποδεέστερες θεότητες κατείχαν σημαίνοντα ρόλο. Ο Βισνού που παρουσιάζεται στην Ριγκ Βέδα ως ηλιακή θεότητα που βοηθάει περιστασιακά τον Indra να σκοτώσει τους δαίμονες. Ο Σίβα (ή Rudra), με την αποτρόπαια πλευρά του παρουσιάζεται να περιφέρεται στα βουνά, στοχεύοντας τους ανθρώπους και τα ζώα με τα βέλη του, ενώ και οι δύο προκαλούν την θεραπεία των ασθενειών.
Βέδες
Όπως προαναφέρθηκε, οι Άριοι έφεραν μαζί τους νέα ιερή γραπτή παράδοση, τις Βέδες, καθώς και νέες θεότητες προς λατρεία στην Ινδία. Οι Ινδοί συνέχισαν να λατρεύουν τους προηγούμενους Θεούς τους, ωστόσο προστέθηκαν οι νέοι, ώστε διαμορφώθηκε ο Ινδουισμός. Οι Ινδοί πιστεύουν σε θεωρίες, όπως το Κάρμα (πεπρωμένο) που είναι δράση και επακόλουθη αντίδραση, και το Samsara, η ανάκλυση των υπάρξεων, η γέννηση, η ζωή, ο θάνατος και η αναγέννηση. 'Veda' σημαίνει γνώση στα σανσκριτικά, ενώ επί του συνόλου οι Βέδες αποτελούν τον ενημερωτικό οδηγό για τους Ινδούς, όπως είναι η Βίβλος για τους Χριστιανούς ή το Κοράνι για τους Μουσουλμάνους. Οι Ουπανισάδες είναι ιερά κείμενα, επεξηγηματικά παραρτήματα των Βεδών, ποιητικά και συνάμα διδακτικά ως προς την μεταφυσική κατήχηση των Ινδών. Οι Ουπανισάδες είναι αρχαίο ινδουιστικό κείμενο, ουσιαστικά μία συλλογή από κείμενα, οι οποίες γράφτηκαν ανάμεσα στο 8ο και το 6ο π. Χ. Αιώνα. Σ' αυτά οι Ινδοί σοφοί, όπως ακριβώς την ίδια εποχή οι Ίωνες φιλόσοφοι, κάνουν την υπέρβαση και προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο όχι μυθολογικά, αλλά περισσότερο αν όχι απόλυτα, φιλοσοφικά. Αναφερόμενοι στον άνθρωπο οι Βραχμάνοι διακρίνουν 4 καταστάσεις της ύπαρξης του: Την εγρήγορση, τον ύπνο, το όνειρο και μια υπερβατική κατάσταση του πραγματικού εαυτού. 2.500 χρόνια μετά η σύγχρονη μελέτη του ύπνου φαίνεται να καταλήγει στην ίδια διάκριση. Πώς οι σοφοί, έχοντας ως μόνο εργαλείο τη σκέψη τους, κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα με τους επιστήμονες του νου που μελέτησαν χιλιάδες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, δεν είναι κάτι που μπορεί να φανερωθεί εύκολα. Υπήρχαν επίσης αρχαίοι Βεδικοί Ύμνοι που μιλούσαν για την γνώση πολλών διαφορετικών στοιχείων και ιδεών. Μέχρι να ξεκινήσουν οι μελέτες του ύπνου, τον 20ο αιώνα, πιστεύαμε ότι υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις: Η Εγρήγορση και ο ύπνος. Ο ύπνος είναι μια πολύ περισσότερο πολύπλοκη διαδικασία από το τυπικό 'σβήσιμο' του υπολογιστή ή κάποιας συσκευής. Υπάρχουν πολλά στάδια σ' αυτόν και αντιθέτως απ’ ό,τι είναι διαδεδομένο σε όλα ονειρευόμαστε.
Άριο Σύστημα των Καστών
Πέραν των νέων θεών προς λατρεία, οι Βέδες έφεραν μία νέα κοινωνική διαστρωμάτωση. Στην ανώτατη κλίμακα του βεδικού πολιτισμού ήσαν οι Βραχμάνοι, οι ιερείς και πολεμιστές. Κατόπιν ήσαν οι Κσατρίγια (διοικητές και πολεμιστές) και οι Βασύγια (γεωργοί, έμποροι, τεχνίτες). Αυτές οι 3 κατηγορίες ανήκουν στους αναγεννημένους, εννοώντας πως δεν παίζει κανέναν ρόλο τι είδους άνθρωποι ήσαν, καθώς ήσαν προορισμένοι να αναγεννηθούν στο ίδιο κοινωνικό καθεστώς όπως συνέβαινε στην προηγούμενη ζωή τους, τουλάχιστον μία φορά. Οι Σούντρα (εργάτες) και οι Ντάλιτ (Ανέγγιχτοι) έπονται αυτών. Το σύστημα των καστών περιόριζε τις κοινωνικές ευκαιρίες, ήτο ένα είδος κοινωνικού 'apartheid', ώστε να είναι φυλετικά διακριτοί οι γάμοι. Να μην γίνονται επιμιξίες.
Συνοψίζουμε τα ως άνω:
Άρια Ινδική Δυναστεία (1500-500 π.Χ.)
Ινδοευρωπαίοι (Άριοι) | Φυλές Κεντρικής Ασίας | Νομαδικοί Λαοί | Σπουδαίοι Πολεμιστές | Εξημερωμένα Άλογα | Πρώιμη Κατεργασία σιδήρου
Άρια Μετανάστευση (Ινδοευρωπαίοι), 1800 π.Χ., από το Τουρκμενιστάν μέσω περάσματος
Khyber στην Ινδία
Μοναδικός δρόμος που συνδέει Μέση Ανατολή και Ινδία για την διεξαγωγή εμπορίου και στρατιωτικών επιδρομών. Η αξία του πολύ μεγάλη έως σήμερα, ενώ η Ινδία και το Πακιστάν αντιμάχονται για τον έλεγχό του.
Άριο Πολιτικό Σύστημα
Η διοίκηση γίνεται από έναν βασιλέα και τους τοπικούς άρχοντες. Πολλές Πόλεις-Κράτη. Άλογα και εξελιγμένα όπλα στην Ινδία κατόπιν της εισβολής των Αρίων. Καθήκον του βασιλέα είναι η προστασία του λαού του, της ιδιοκτησίας του, η διατήρηση των ειρηνικών πολιτιστικών αξιών που εξαπλώνονται από τους Ινδούς στον ποταμό Γάγγη. Σανσκριτική γλώσσα.
Οικονομία-Έναρξη της Εποχής του Σιδήρου
Μικρές αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες που βασίζονταν στην γεωργία. Η τεχνολογία του σιδήρου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή γεωργικών εργαλείων, την αύξηση της παραγωγής τροφής, όπλων και την εξέλιξη του συστήματος ανταλλαγής.
Άρια θρησκεία
Οι Θεοί των Ινδών λατρεύονταν και μετά την εισβολή των Αρίων. Οι Άριοι έφεραν μαζί τους τη λατρεία νέων Θεών και την γραπτή παράδοσή τους, τις Βέδες. Ο λατρευτικός συνδυασμός αυτών βοήθησε, ώστε να διαμορφωθεί ο Ινδουισμός. Άρια/Ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση. Άριος |Βεδικός πολιτισμός (1500-500 π.Χ.)
Ινδουιστική Βεδική Φιλοσοφία
Αρχαιότερη γραπτή παράδοση στην Ινδία. 'Veda' σημαίνει 'γνώση' στα σανσκριτικά. Οι Βέδες αποτελούν τον οδηγό των Ινδουιστών. Οι Ουπανισάδες διδάσκουν το μεταφυσικό υπόβαθρο της πίστης των Ινδουιστών. Το ποίημα Hare Krishna (Maha Mantra) είναι το πιο σημαντικό στις Ουπανισάδες.
Οι αρχαίοι Βεδικοί Ύμνοι
Ριγκ Βέδα-Γνώση των Ύμνων, 11.000 στίχοι. 'Υπάρχει μία υπέρτατη αλήθεια, απλώς οι άνθρωποι την περιγράφουν με διαφορετικούς τρόπους'. Αγιουβέρδα-Ολιστική Γνώση της Ιατρικής, 100.000 στίχοι. Γιαζουρβέδα-Γνώση της Τελετουργίας, 3.988 στίχοι. Σάμα Βέδα-Γνώση της Κλασικής Μουσικής, 1.549 στίχοι. Στις τρεις συλλογές των Βεδών(Rg,Yajur και Sama) που είναι γνωστές ως 'τρίπτυχη γνώση' (trayī-vidyā), προστέθηκε μία τέταρτη συλλογή, η Αταρβαβέδα (Atharvaveda), μία συλλογή από ύμνους, μαγικές φράσεις και άσματα, που αντιπροσώπευαν μία πολύ λιγότερο εξεζητημένη πρακτική της θρησκείας και παρέμειναν μερικά έξω από τη βεδική θυσία.
Ουπανισάδες
Jyotisha–Αστρολογία και Αστρονομία | Kalpa–Τελετουργικά και νομικά ζητήματα | Siksha – Φωνητική | Aitareya–Δημιουργία του Σύμπαντος, του Ανθρώπου και της Εξέλιξης | Kama Sutra – Γνώση της Αγάπης και του Σέξ | Chandogya-Μετενσάρκωση, Ψυχή | Kaushitaki – Κάρμα | Kena–Λιτότητα, Εργασία, Αυτοσυγκράτηση | Dharnur Veda–Επιστήμη της Ίππευσης και του Πολέμου | Mundaka–Πειθαρχία, Πίστη, Καμπανάκι άγνοιας | Sulba Sutra-Γνώση των Μαθηματικών | Yoga Sutra–Γνώση του Διαλογισμού.
Η Άρια/Βεδική Εποχή τελειώνει με τις επιδρομές του Δαρείου Α' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?