Είναι η 'κατάρα' του ελληνικού έθνους να έχει 'όψη που με βία μετράει τη γη'. Να είναι ένα έθνος ελεύθερων ανθρώπων και να απελευθερώνει-εξαπλώνει την ελευθερία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Κι αυτά τα ανατριχιαστικά λόγια του ποιητή ταιριάζουν στους ανώνυμους ήρωες που η νεοελληνική κοινωνία έγραψε στα κατάστιχα της ανευθυνότητάς της. Στους ήρωες αυτούς που διατηρούν το πύρωμα της ελληνικής πολεμικής αρετής βαθιά στην ψυχή τους. Σε εκείνους που μας φέρνουν στο νου τα βαθυστόχαστα λόγια του Φρειδερίκου Νίτσε: 'Αγαπώ αυτούς που δεν ξέρουν να ζουν παρά μόνο σαν καταβάτες, επειδή είναι υπερβάτες. Αγαπώ τους μεγάλους καταφρονητές, επειδή είναι οι μεγάλοι λάτρες, και βέλη που λαχταρούν την άλλη ακτή. Αγαπώ εκείνους που δεν ψάχνουν πρώτα ένα λόγο πέρα από τ’ αστέρια για να κατεβούνε και να θυσιαστούνε, αλλά θυσιάζουν τον εαυτό τους στη γη, ώστε η γη του Υπεράνθρωπου στη συνέχεια να έρθει'.
Κι οι Καταβάτες-Υπερβάτες στους οποίους αναφέρεται ο φιλόσοφος είναι οι Άνδρες των επίλεκτων σωμάτων του Ελληνικού Στρατού. Οι Άνδρες που διακατέχονται από ομηρικό πνεύμα αυτοθυσίας κι αυταπάρνησης κι αποτελούν πολιτικό οδοδείκτη ζωής για όλους τους Έλληνες. Ότι η φυσική αριστοκρατία της πατρίδος μας ήταν, είναι, θα είναι ες αεί οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα αντιπατριωτικά καθιζήματα της κοινωνίας επέτυχαν σε έναν μεγάλο βαθμό να αλλοιώσουν έννοιες κι αξίες που έχουν ιερό περιεχόμενο για τους Έλληνες, για να εξισωθούν με τους ανώτερους αισθανόμενοι την βαριά μοίρα που τους έλαχε. Εμείς, όμως, για κακή τους τύχη, δεν ξεχνούμε, είμαστε παρόντες για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον εκάστοτε 'άγνωστο στρατιώτη' της πατρίδος μας, καθ' ημάς το τιμιότερο υποκείμενο της ιστορίας.
Θα μνημονεύσουμε έναν Έλληνα που έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Ενός καθήκοντος που οι θλιβεροί νεοέλληνες αποτιμούν με οικονομικούς όρους. Ένα καθήκον που μονάχα οι Έλληνες στην ψυχή μπορούν να κατανοήσουν. Τον 20χρονο Καβαλιώτη ναύτη της ΟΥΚ Θεόδωρο Κάργα, ο οποίος έπεσε την 1η Δεκεμβρίου του 1999, την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσής του, ενόσω περνούσε το 146 Σχολείο των Υποβρυχίων Καταστροφών. Αυτό το γενναίο παλικάρι και κάθε άλλο παλικάρι που προτιμάει να δώσει τη ζωή του στο όνομα της ελευθερίας του έθνους, της πατρίδος και του λαού του αντί να αναλωθεί στην μικροαστική ζωή του ωχαδερφισμού και του κέρδους, οφείλουμε επί του συνόλου να τιμήσουμε με τον αγώνα μας. Ο εθνικιστικός αγώνας είναι ένας αγώνας που απευθύνεται ως επί τω πλείστον στην δικαίωση της ψυχής των υπέρ ελληνικής πατρίδος πεσόντων, παρά στους ζωντανούς. Οι ζωντανοί μάχονται για τους νεκρούς. Οι νεκροί ήρωες του έθνους μας είναι οι αόρατοι οδηγοί μας κι όχι οι μαζάνθρωποι υλιστές απ' τους οποίους αποτελείται η κοινωνία μας.
Ο Θεόδωρος Κάργας εισήλθε στο 146 Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών και ξεχώρισε απ' την πρώτη στιγμή για τις άριστες επιδόσεις του. Την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσής του, την 1η Δεκεμβρίου του 1999, παρόλο που ήτο 'ελεύθερος' υπηρεσίας του ζητήθηκε κι έλαβε μέρος σε άσκηση ανορθόδοξου πολέμου στη Νήσο Πλατιά. Ο ήρωας της ΟΥΚ προτίμησε τον δρόμο της τιμής σε αντίθεση με κάθε παλιοτόμαρο γραφειοκράτη που παραιτείται στην καθημερινότητά του. Ο Δήμος Καβάλας ανέγειρε προτομή του μπροστά στη Λ.Α.Φ. Καβάλας για να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον άνδρα αυτό, ανάμεσα σε αμέτρητους άλλους της ράτσας μας. Το κόστος φιλοτέχνησης και κατασκευής της ορειχάλκινης προτομής ανέλαβε εξολοκλήρου το Πολεμικό Ναυτικό. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 29 Οκτωβρίου 2011 από τον τότε Υπαρχηγό Στόλου του ΓΕΝ.
ΘΕΟΔΩΡΕ ΚΑΡΓΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ! ΜΑΧΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΣΟΥ!