Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ...








'Coup d' etat' ή πραξικόπημα ονομάζεται η πολιτική δραστηριότητα μίας ολιγάριθμης ομάδος (πολιτική -στρατιωτική-οικονομική) που χρησιμοποιεί την βία των όπλων για να καταλάβει την εξουσία. Η κενόλογη φράση 'ειρηνικό πραξικόπημα' που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας αντικατοπτρίζει το εγκληματικό υπόβαθρο της Δημοκρατίας, όπου οι Σαμαροβενιζέλοι δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τους Φουντούλη, Καπελώνη, αλλά πολύ περισσότερο ως ηθικοί αυτουργοί τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτόνησαν στα χρόνια της τεχνητής κρίσης τους
. Στις 9 Νοεμβρίου του 1799, χρησιμοποιώντας έμπιστους στρατιώτες, ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξουδετέρωσε την πολιτική ελίτ και οργάνωσε το πρώτο σύγχρονο πραξικόπημα. Πρόκειται για το ιστορικό πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ, απ' όπου προήλθε το έργο του Κάρλ Μαρξ 'Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη'. Προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, οι πραξικοπηματίες καλούνται να προβούν σε μία έξυπνη κεκαλυμμένη κατάληψη των νευραλγικών κέντρων του κράτους. Οι επιχειρούντες πραξικοπηματίες στοχεύουν κατά θεσμικών οργάνων-κλειδιά, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο, οι ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων, τα κεντρικά γραφεία των μεγάλων εργατικών σωματείων, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, γραφεία εφημερίδων, αεροδρόμια και άλλες κομβικής σημασίας συγκοινωνίες, και ούτω καθεξής. Προκειμένου να εξουδετερωθεί-ουδετεροποιηθεί ο πληθυσμός, το πραξικόπημα διεξάγεται κάτω από τα ψεύτικα συνθήματα. Συνηθισμένες υποσχέσεις που περιλαμβάνουν τερματισμό της διαφθοράς, αποκατάσταση του Συντάγματος, τερματισμό της δικτατορίας και ούτω καθεξής. Τα κλασικά στοιχεία σε οποιαδήποτε πραξικόπημα είναι η εξαπάτηση, η χειρουργικά ασκούμενη εξουσία, και η εικονική νομιμότητα. Κλασσικά εγχειρίδια στην πεπατημένη μεθοδολογία ενός πραξικοπήματος θεωρούνται το 'Η Τεχνική του Πραξικοπήματος' ('Technique du Coup d’etat') του Curzio Malaparte (1931) και το 'Coup d’etat: A Practical Handbook' του Edward Luttwak (1969).





Στη διάρκεια των πρώτων 50 ετών από την ανεξαρτησία της, η Αφρική γνώρισε 80 επιτυχημένα πραξικοπήματα. 24 Αφρικανοί ηγέτες δολοφονήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων. Η Βολιβία, από την ανεξαρτησία της από την Ισπανία και έπειτα, γνώρισε περισσότερα από 200 πραξικοπήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης (Κραχ) του 1929, ορισμένοι πλουτοκράτες συνωμότησαν προκειμένου να εκδιώξουν τον Franklin Delano Roosevelt και να τον αντικαταστήσουν με τον Αμερικανό Υποστράτηγο των Πεζοναυτών, τιμημένος 2 φορές με το Μετάλλιο της Τιμής, Smedley D. Butler. Το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας ότι ο Butler αποκάλυψε την συνωμοσία στο Κονγκρέσο. Καταπώς ορίσθηκε από τον Ken Connor, επί 23 έτη στελέχος της SAS και συγγραφέας του έργου 'Ghost Force: The Secret History of SAS', ένα 'τεχνητό πραξικόπημα' είναι ένα στημένο πραξικόπημα που σκηνοθετήθηκε από μία κυβέρνηση που με αυτό τον τρόπο αποσκοπεί ώστε να δυσφημίσει την νόμιμη αντιπολίτευση προς αυτήν. Ένα τεχνητό πραξικόπημα μπορεί να επισύρει ακραία βία-ακόμα και δολοφονίες. Το τεχνητό πραξικόπημα θα διαρκέσει μονάχα για όσο απαιτηθεί υπό των συνθηκών, ώστε να συλληφθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές τους και να φυτευτούν ενοχοποιητικά στοιχεία στις οικίες και τα γραφεία τους. Ο Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, 'πρόεδρος' της Ισημερινής Γουινέας, χρησιμοποίησε το τεχνητό πραξικόπημα εναντίον των αντιπάλων τους σε διάφορες φάσεις.



Στην Ελλάδα, η Μεταπολίτευση συνιστά ένα 'faux coup d' etat' που εκδηλώνεται καθημερινά. Το ανθελληνικό σύστημα θα γκρεμιστεί, μονάχα όταν η βία των πραξικοπηματιών στραφεί σε βάρος τους από τον ένοπλο εξεγερμένο λαό που θα αρνηθεί να υποταχθεί σε οποιαδήποτε εξουσία. Απέναντι στην εξουσιαστική στρατηγική του πραξικοπήματος, οι εξεγερμένοι έχουν να αντιτάξουν μία μονάχα στρατηγική: αυτήν της διαρκούς εξέγερσης που θα οδηγήσει στην ανοικτή ένοπλη σύγκρουση με τις εφεδρείες του κράτους και την ολική κατάρρευση του ανθελληνικού κράτους-κεφαλαίου.