Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Καλό ταξίδι γέροντα … ( και να προσέχεις τους 2 πιστούς σου φίλους )

του Αλεξόπουλου Στέλιου.
Περιοχή: Ανδρούσα Μεσσηνίας λίγο έξω από την Καλαμάτα. Ξημερώνει 22 φεβρουαρίου και ένας ανήμπορος γέροντας ετών 80 προσπαθεί να μιλήσει μπροστά σε μια κάμερα τοπικού καναλιού.Η παρέμβαση των συμπατριωτών του μέσω του τοπικού μμε και οι εκκλήσεις για άμεση αλληλεγγύη, αφήνει παγερά αδιάφορη την κομματική κρατική εξουσία.

Κανείς δεν νοιάζεται στην «πρόνοια» για το ότι αυτός ο άνθρωπος αργοσβήνει μέσα σε μια καλύβα χωρίς φαγητό θέρμανση νερό και ρεύμα. Δίπλα στην καλύβα υψωμένη η γαλανόλευκη. Σύμβολο ταυτότητας.Υπερήφανος δεν ζητάει βοήθεια αλλά εύχεται καλές γιορτές σε όλους. Ψυχή ο παππούς και πραγματικός σε όλα του χωρίς κακία για κανέναν. Ακίνητος και άρρωστος σε ένα κρεβάτι δίπλα σε παλιές κορνίζες αναμνήσεις και φωτογραφίες, κατάκοιτος χωρίς καμιά φροντίδα με μόνη ζεστασιά δίπλα στα πόδια του τα 2 σκυλιά του. Είναι και αυτοί «αλήτες» του δρόμου πιστοί σύντροφοι δίπλα στον άνθρωπο που τους χαρίζει όλη του την αγάπη.Μόνη παρηγοριά στον γέροντα ο ιερέας του χωριού - από αυτούς που δεν πιστεύουν στις μουσικές φιέστες τύπου άγιου Παντελεήμονα - και ελάχιστοι γείτονες μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού που μοιράζονται την σύνταξη τους, των 230 ευρώ με αυτούς που έχουν ανάγκη ελάχιστα πράγματα για την επιβίωση τους.

Παραμονή Χριστουγέννων (24.12.2010) ο γέροντας απανθρακώθηκε από ένα κερί που ξέχασε πιθανότατα γύρω στα μεσάνυχτα, μαζί με τα 2 σκυλιά του χωρίς κανείς να τον ακούσει.

Ο (Ν.Π.) δεν ενόχλησε κανέναν δεν ζήτησε τίποτα. Μόνος έφυγε έτσι γρήγορα και απρόσμενα, με συντροφιά τους 2 πιστούς του φίλους.

Οι υπεύθυνοι της κρατικής «πρόνοιας», της ηγεσίας της τοπικής εκκλησίας, του συστήματος υγείας της «σαμαρικής» Μεσσηνίας θα συνεχίσουν ανέμελοι την κατανάλωση γαλοπούλας τις εικονικές «ευχές» για χρόνια πολλά την κατανάλωση οίνου, θα φλυαρήσουν στο σαλέ που διανυκτερεύουν για την κρίση την οικονομία και ότι άλλο φέρει η στιγμή και ευτυχισμένοι από την «μάσα» θα ροχαλίσουν μέχρι το πρωί πλήρως ικανοποιημένοι που έφεραν εις πέρας το «θεάρεστο» και «κοινωνικό» τους έργο … και το 2010.


πηγή: http://mavroskrinos.blogspot.com/