«Ο εθνικισμός είναι μορφή ενέργειας. Όλοι λοιπόν οι ενεργητικοί άνθρωποι είναι εθνικιστές, είτε το ξέρουν είτε όχι. Ο διεθνιστής είναι στοιχείο θανάτου για το έθνος του».
Θύμα και ο ίδιος του σκληρού Εθνικού Διχασμού, μαζί με τους φίλους του Περικλή Γιαννόπουλο και Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαΐδη, ο Ίων Δραγούμης υπήρξε υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ελληνικού ρομαντικού εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα.
Γιος του Στέφανου Δραγούμη, Μακεδόνας, με καταγωγή από το Βογατσικό Καστοριάς, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την επομένη της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι (30 Ιουλίου 1920), ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου. Η άσκοπη και άδικη δολοφονία του συγκίνησε το Πανελλήνιο και τον πολιτικό κόσμο. Ο Κωστής Παλαμάς από τις στήλες της «Καθημερινής» του αφιέρωσε τη «Νεκρική Ωδή»:
«Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες, Κολώνα
(Πώς έπεσες, γραφή να μη το λέη)
Λευκή με της Πατρίδας την εικόνα
Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη,
Βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίη!»
Το συγγραφικό του έργο, αποτελούμενο από πολιτικές μελέτες, άρθρα κοινωνικού προβληματισμού και λογοτεχνήματα, συντονίζεται με την εθνική και πολιτική του δράση. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του δημοτικισμού στην Ελλάδα και συχνά υπέγραφε με το ψευδώνυμο "Ίδας". Το πολιτικό του μανιφέστο εμπεριέχεται στο κείμενα «Ελληνικός Πολιτισμός» (1914) και «Μονοπάτι», στο οποίο αναλύει τους σκοπούς της ύπαρξης του ελληνικού έθνους και το περιεχόμενο της εθνικής ιδεολογίας. Ο Ίων Δραγούμης πίστευε βαθιά στην κοινοτική ιδέα και όχι στην αυταπάτη της δημοκρατίας, που μας «σαπίζει», όπως έλεγε.
Aπό τους πιο σημαντικούς Έλληνες που πέρασαν ποτέ το κατώφλι της Ιστορίας μας, ο Ίων Δραγούμης, πολύπλευρη προσωπικότητα με ανάλογο έργο, υπήρξε ένας φλογερός Ιδεολόγος και Εθνικιστής, μα δεν περιοριζόταν εκεί, όπως κάποιους συμφέρει να παρουσιάζουν. Οι Ιδέες του, άλλες αρεστές στους τυποποιημένους κώδικες που έθεσε ο μεταπολιτευτικός κατασκευασμένος εθνικιστικός χώρος στη χώρα μας και άλλες όχι, ξεπερνούσαν πολλές φορές τα όρια και τις γραμμές γιατί και ο ίδιος ακόμα σαν προσωπικότητα ήταν μεγαλύτερος από κάθε Ιδέα, γιατί η σκέψη του πετούσε μακρυά και σύνθετα. Και αν στην συμβατική μας ιστορία είναι γνωστός σαν πολιτικός, αξίζει πραγματικά να τον γνωρίσουμε και σαν λογοτέχνη, γιατί εκεί θα διαπιστώσουμε το μεγαλείο σκέψης και έκφρασης του μεγάλου αυτού Έλληνα. Ο Ίων Δραγούμης - και αυτό το στοιχείο τον ξεχωρίζει - εξέφραζε έναν Εθνικισμό που χαρακτηριζόταν από το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Λειτουργικός, ελευθεριακός και πάνω απ' όλα βιωματικός, ο Εθνικισμός του αποτελεί παρακαταθήκη για να γίνουμε εμείς σήμερα καλύτεροι ως άνθρωποι, ως Έλληνες. Θα τον θυμόμαστε, γιατί οι μεγάλοι Έλληνες πρέπει να μένουν Ζωντανοί στις Μνήμες μας και γιατί επιπλέον τα διδάγματά του πραγματικά στο σήμερα μπορεί να φαντάζουν τόσο μάταια, μα συγχρόνως στέκονται προκλητικά ειλικρινή και ανόθευτα.
πηγή: http://www.ediktyo.gr/