Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ε/Σ Ολική Αντίσταση:'30 Σημεία για τον Πόλεμο' του Joseph Goebbels






Ενόσω ο πόλεμος μαινόταν αδυσώπητος και προδιδόταν ζόφος πάνω από το Ράιχ, ο Joseph Goebbels εδημοσίευσε τα '30 Σημεία για τον Πόλεμο για τον γερμανικό λαό'. Εδημοσιεύθησαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα 'Das Reich', την οποία ίδρυσε ο ίδιος ο Goebbels, στις 26 Σεπτεμβρίου 1943. Στο μεταξύ, η εκστρατεία προς Ανατολάς δεν σημείωνε την προσδοκώμενη επιτυχία από αυτή στην οποία απέβλεπαν. Ο Μουσολίνι στην Ιταλία είχε καθαιρεθεί, ενώ στη συνέχεια απεκαταστάθη χάρη στην γερμανική παρέμβαση. Το φύλλο της 26ης Σεπτεμβρίου 1943 ανετυπώθη, συμπεριλαμβανομένου εκδόσεως εν είδη μπροσούρας, σε 14 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με τα αρχεία των Εθνικοσοσιαλιστών. Το φύλλο εστάλη προς όλους τους κομματικούς αρχηγούς και ομιλητάς, μάλιστα εις διπλούν. Εκλήθησαν να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό του στις προπαγανδιστικές δραστηριότητές τους, με την εξής παράκληση:



'Ομιληταί και προπαγανδισταί καλείστε να αξιοποιήσετε το υλικό και να το καταστήσετε προσφιλές στο έργο σας σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα λάβετε προσεχώς' ('Sonderdienst der Reichspropagandaleitung, Nr. 42/1943, 22/9/1943). Παρέλαβαν ακόμα μία έκδοση τον Οκτώβριο του ιδίου έτους (' Sonderdienst der Reichspropagandaleitung, Ausgabe A, Folge 23'). Εκατομμύρια του ανθού της νεολαίας της Γερμανίας εθυσιάσθησαν στα μέτωπα και ιδιαίτερα στο ανατολικό μέτωπο και την πατρώα γης τους στο όνομα της ελευθερίας του έθνους τους. Εκατομμύρια νέοι Γερμανοί έδωσαν την ζωή τους με το χαμόγελο στα χείλη για το μέλλον μίας νέας Γερμανίας, ένα χαμόγελο που δεν κατάφεραν να σβήσουν από τα χείλη τους οι Σύμμαχοι, παρόλο τον πόλεμο λάσπης που εξαπέλυσαν εναντίον τους. Αυτό το χαμόγελο δεν θα καταφέρουν να σβήσουν και από τα δικά μας χείλη, οι επίγονοι των Συμμάχων. Η πηγή του κειμένου που ακολουθεί: 'Die 30 Kriegsartikel für das deutsche Volk, Der steile Aufstieg' (Munich: Zentralverlag der NSDAP., 1944, σελίδες 464-474).



Σημείο 1ο

Όλα είναι πιθανά σε αυτόν τον πόλεμο, παρεκτός να συνθηκολογήσουμε και να υποκύψουμε στην θέληση του εχθρού. Καθείς ο οποίος ομιλεί ή επιπλέον σκέφτεται κατά τέτοιον τρόπο είναι ένας δειλός προδότης, πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς δυσμένειας και καταισχύνης τόσο από την μαχόμενη όσο την εργαζόμενη γερμανική κοινότητα.



Σημείο 2ο

Μαχόμεθα για την ζωή μας. Εάν νικήσουμε, θα είμαστε εις θέσιν να αποκαταστήσουμε την ζημία και τον πόνο, τα οποία προκάλεσε αυτός ο πόλεμος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνάμεών μας. Εάν ηττηθούμε, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος του έθνους και της ιστορίας μας.



Σημείο 3ο

Αυτός ο πόλεμος είναι ένας αμυντικός πόλεμος. Ριχτήκαμε σε αυτόν από τους εχθρούς μας, οι οποίοι επιθυμούν να καταστρέψουν την δυνατότητα ζωής και ευημερίας για το έθνος μας. Εάν επιτύχουν, η γενιά του παρόντος θα απολέσει όσων αναρίθμητες γενιές Γερμανών κέρδισαν με παραπάνω από μία χιλιετία αγώνων μέσα από σκληρή δουλειά και θυσίες. Η ιστορία του έθνους μας θα τελειώσει αισχρά και ντροπιαστικά.



Σημείο 4ο

Αυτός ο πόλεμος εγκυμονεί αναρίθμητους κινδύνους και παγίδες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε οποιονδήποτε πόλεμο. Καθείς οφείλει να θυμάται ότι όποιοι και εάν είναι οι κίνδυνοι και οι παγίδες μπορούν να ξεπεραστούν εάν ένα σπουδαίο έθνος, όπως η Γερμανία, με την ικανή και αφοσιωμένη ηγεσία της χρησιμοποιήσει το σύνολο των δυνάμεών της και κάθε διαθέσιμο μέσο για αυτό το σκοπό.



Σημείο 5ο

Με βεβαιότητα θα νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, εάν όλοι οι Γερμανοί σκέφτονται ως κοινότητα και δρουν όντας οι εκλεκτοί εκπρόσωποι του λαού μας. Ωστόσο, εάν όλοι αγνοήσουν την κοινότητα, όπως συνηθίζουν οι αγύρτες, οι δειλοί, και οι διστακτικοί, θα τον έχουμε χάσει προ πολλού. Ο πόλεμος θα κερδηθεί ή θα χαθεί αναλόγως της θελήσεως της κοινότητός μας.



Σημείο 6ο

Κάθε Γερμανός αποδεικνύει την αίσθηση περί της κοινότητος διαμέσου της συνειδητής εκπληρώσεως των καθηκόντων του έναντι του έθνους, κατά τον ίδιο τρόπο που αξιώνει οτιδήποτε από την κοινότητα. Ακόμα και σε καιρό ειρήνης, καθείς είναι εξαρτημένος από την αρωγή και την υποστήριξη από μέρους της κοινότητος, και οφείλει συνεπώς με τη σειρά του να φανεί πρόθυμος να κουβαλήσει τα βάρη και τις υποχρεώσεις της. Πολύ περισσότερο αυτό καλείται να το αποδείξει στη διάρκεια του πολέμου!



Σημείο 7ο

Οποιαδήποτε προτροπή από μέρους του εχθρού συνιστά μία επίθεση στο πολεμικό φρόνημά μας. Ο εχθρός επιθυμεί να κερδίσει όσο και εμείς. Οτιδήποτε λέγει και πράττει αποσκοπεί να μας οδηγήσει σε πλάνη και να μας εξαπατήσει. Εισακούοντας τον εχθρό, ανεξαρτήτως πόσο αγιοφανείς είναι οι λόγοι που εκείνος θα παραθέσει, θέτει κανείς τον λαό του σε ολέθριο κίνδυνο. Η άγνοιά του δεν πρόκειται να τον προστατεύσει από την ποινή που του αξίζει.



Σημείο 8ο

Η σιωπή αποτελεί μία σημαντική διαταγή από την πολεμική ηγεσία. Ολίγοι γνωρίζουν τα μυστικά του πολέμου. Αυτά αποτελούν το οπλοστάσιο στον αγώνα του έθνους μας για επιβίωση, και δεν πρέπει να αποκαλυφθούν στον εχθρό. Θα ήταν άδικο και καταστροφικό προς το γενικό συμφέρον να διαδίδονται φήμες που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να τοποθετείται επί ζητημάτων σημαντικών ή αποφασιστικής σημασίας εν μέσω πολέμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει μονάχα τον εχθρό και να βλάψει το έθνος μας.



Σημείο 9ο

Η πολεμική ηγεσία πράττει το καλλίτερο που μπορεί. Συχνά δεν δύναται να αποκαλύψει τις αιτίες για τις ενέργειές της δίχως να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στον εχθρό. Αυτό συνεπάγεται ότι ακόμα και όσοι εμφορούνται από καλή θέληση δεν δύνανται να κατανοήσουν συχνά τις ενέργειές της. Για τον λόγο αυτό πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού, μίας εμπιστοσύνης η οποία κερδήθηκε εξαιτίας του θάρρους, της ευφυϊας, της προνοητικότητος, σε συνδυασμό με τις παρελθοντικές επιτυχίες της. Οι ξερόλες δύνανται να ασκήσουν κριτική σε σχέση με το ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει σιγήν ιχθύος και μόνον·εάν όμως μπορούσε να ομιλήσει, αυτοί θα διαψεύδονταν πάραυτα.



Σημείο 10ο

Το μοναδικό πράγμα που δεν διανοούμεθα να απολέσουμε σε αυτόν τον πόλεμο είναι η ελευθερία μας, το θεμέλιο για την ζωή και το μέλλον μας. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποκατασταθεί, ακόμα και εάν απαιτηθούν χρόνια σκληρής δουλειάς. Ωστόσο, μία απώλεια της ελευθερίας μας θα σημάνει την απώλεια όλων των άλλων υλικών και πολιτιστικών κτήσεών μας, τόσο για το έθνος μας ως όλον και για κάθε άτομο ξεχωριστά. Συνεπώς, εάν ο πόλεμος το απαιτήσει, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προασπίσουμε αυτή την ελευθερία. Άνευ αυτής, ούτε το έθνος, ούτε το άτομο δύνανται να επιβιώσουν.



Σημείο 11ο

Ένα παλαιό τέχνασμα του πολέμου είναι ο χωρισμός του λαού από την κυβέρνησή του, ώστε να αφεθεί ακυβέρνητος και συνεπώς ανυπεράσπιστος. Αυτό είναι το μοναδικό τέχνασμα με το οποίο ο εχθρός μπορεί να μας νικήσει. Όποιοι θα πέσουν θύματα του τεχνάσματος του εχθρού θα είναι είτε ηλίθιοι είτε προδότες. Θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο την νίκη για την οποία οι στρατιώτες μας διακινδυνεύουν την ζωή τους, και για την οποία οι ήρωές μας έχασαν την ζωή τους. Μαχαιρώνουν πισώπλατα το πολεμικό μέτωπο. Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για αυτούς.



Σημείο 12ο

Γρηγορείτε επί των φαινομενικά ευφυών ανθρώπων που επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας με πιασάρικες λέξεις, τις οποίες χρησιμοποιούν προκειμένου να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σας με μία πλημμυρίδα φράσεων και φημών. Ακούστε προσεκτικώς όσα λένε, και θα αντιληφθείτε σε εύλογο χρονικό διάστημα ότι είναι δειλοί, όχι ευφυείς. Μολονότι γνωρίζουν περισσότερα, δεν δύνανται να πράξουν περισσότερα. Ακόμα και εάν ήταν οι τελευταίοι, αντί να επικρίνουν, όφειλαν να έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα πάτρια ή στο μέτωπο, συμβάλλοντας με τις ενέργειές τους για την επιτάχυνση της νίκης μας.



Σημείο 13ο

Όσοι μιλούν σχετικά με τον πόλεμο και την προοπτική αυτού το κάνουν πάντοτε σαν να ομιλούν με το στόμα του εχθρού. Σε πολλές περιπτώσεις, κατ' ουσίαν αυτό είναι. Οποιαδήποτε απερίσκεπτη λέξη από μέρους μας του δίνει νέα ελπίδα και θάρρος, και συνεπώς παρατείνει τον πόλεμο. Η ενόχληση ή ο θυμός για αυτή ή εκείνη την ταλαιπωρία λόγω του πολέμου πολλές φορές έχουν ελαφρυντικά, ωστόσο ενόψει της μεγάλης μάχης αποστασιοποιούμεθα συναισθηματικά, καθότι τα περισσότερα προβλήματα εν προκειμένω είναι ήσσονος σημασίας.



Σημείο 14ο

Συνδράμουμε αυτούς που έχουν ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν η πρακτική βοήθεια είναι αδύνατον στη διάρκεια του πολέμου, εκείνοι οι οποίοι επλήγησαν πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή θα τους παρασχεθεί κατόπιν της νίκης. Η νίκη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εθνική ανασυγκρότηση που θα αποκαταστήσει όλες τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Όσο περισσότερο θυσιάζεται κανείς στον πόλεμο, άλλο τόσο πιο φανατικά πιστεύει στην νίκη. Συνεπώς, οφείλουμε να εργαστούμε και να πολεμήσουμε. Αυτό από μόνο του προσδίδει στις όποιες θυσίες, ακόμα και στις πιο μεγάλες, το αληθινό νόημά τους.



Σημείο 15ο

Καθείς οφείλει, συνεπώς, να ακολουθήσει κατά γράμμα όλους τους νόμους και τις συστάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. Όσοι τους καταπατήσουν είτε από αμέλεια ή λήθη θα προξενήσουν τόσο καταστροφικές συνέπειες όσο και αν το έκαναν σκοπίμως. Καθείς οφείλει να εκλάβει τον πόλεμο με την αρμόζουσα σοβαρότητα.



Σημείο 16ο

Οτιδήποτε αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και το αποτέλεσμα του πολέμου. Οφείλουμε συνεπώς να αποφύγουμε σε σταθερή βάση να καταστούμε βαρυεστημένοι σε σχέση με την εκπλήρωση των καθηκόντων του πολέμου μας. Η συμπεριφορά μας σήμερα θα εκτιμηθεί σε μερικές δεκαετίες από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Δεν θα βιώσουν τον πνευματικό πόνο που μας απέφερε ο παρατεινόμενος πόλεμος. Τουναντίον, θα εκλάβουν τον πόλεμο μονάχα σαν το σπουδαιότερο ηρωικό γεγονός στην ιστορία του έθνους μας. Μην το παραβλέψετε εν τω μεταξύ εξαιτίας των καθημερινών προβλημάτων του πολέμου.



Σημείο 17ο

Κάποτε όλα φτάνουν σε ένα τέλος, ακόμα και ο πόλεμος. Οφείλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το τέλος θα είναι αίσιο. Μπορούμε κάλλιστα να το διασφαλίσουμε παραμένοντας ψύχραιμοι και σταθεροί. Το έθνος με τις περισσότερες από αυτές τις αρετές είναι αυτό που θα νικήσει στο τέλος.



Σημείο 18ο

Τίποτα δεν είναι πιο ανόητο από το να πιστέψει κανείς ότι η ηγεσία περνάει καλύτερα από τον λαό. Το άτομο μπορεί να υποχρεούται να ανταπεξέλθει σε ένα βαρύ φορτίο υλικό. Ωστόσο το βαρύτερο φορτίο είναι αυτό της ευθύνης, με τις ατέλειωτες αγωνίες. Κανείς δεν μπορεί να είναι άδικος και να αποδίδει μομφές αναιτίως πάνω σε ζητήματα που δεν μπορεί να κατανοήσει.




Σημείο 19ο

Τίποτα δεν είναι πιο ποταπό από το να σκέφτεται κανείς ότι ένα κομμάτι του έθνους διεξάγει τον πόλεμο, και ένα άλλο απλώς τον παρακολουθεί. Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ κυβερνήσεων ή στρατών, τουναντίον πρόκειται για έναν πόλεμο των λαών. Όσοι μένουν στο περιθώριο αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Πρόκειται για παράσιτα του πολέμου που επωφελούνται από τον πόνο και τις θυσίες των άλλων. Εάν παρ' ελπίδα σκέφτονταν όλοι κατ' αυτό τον τρόπο, θα είχαμε χάσει τον πόλεμο. Είναι προς το συμφέρον των αξιοπρεπών πολιτών, ο αγύρτης να μνημονεύεται στις πολεμικές αναμνήσεις τους. Η πολεμική προσπάθεια το αξιώνει, καθώς το επιτάσσει η δημόσια αιδώς.



Σημείο 20ο

Όπως στον πόλεμο υπάρχουν τα μετάλλια και οι διακρίσεις για αυτούς που εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους επάξια, έτσι, κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις και εάν είναι απαραίτητο βαριές ποινές για εκείνους που αμέλησαν τα πολεμικά καθήκοντά τους. Το πολεμικό καθήκον που έμεινε ανεκπλήρωτο είναι μακράν χειρότερο σαν πράξη από ένα αμελημένο καθήκον σε καιρό ειρήνης. Κάθε Γερμανός σήμερα υπόκειται στους πολεμικούς νόμους. Άπαντες υπόκεινται σε αυστηρές ποινές, ακόμα και για συμπεριφορές που δεν εκλαμβάνονται τόσο σοβαρά ούτε σε καιρό ειρήνης. Συνιστούν επαίσχυντα εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου, δεδομένου ότι θέτουν σε κίνδυνο την νίκη. Αξίζουν των αυστηρότερων ποινών.



Σημείο 21ο

Ο στρατιώτης αποθνήσκει στο μέτωπο εκπληρώνοντας το καθήκον του. Έχει το δικαίωμα να αξιώσει ότι όσοι βρίσκονται στην πατρίδα και σαμποτάρουν ή βλάπτουν τον πόλεμο αξίζουν θανατικής ποινής. Το μέτωπο δικαιούται να αξιώσει ηθικής υποστηρίξεως από την πατρίδα. Όσων οι ενέργειες πίσω στην πατρίδα υποσκάπτουν αυτό το ηθικό φρόνημα αξίζουν αυστηρής ποινής. Ο στρατιώτης στο μέτωπο το απαιτεί.



Σημείο 22ο

Είτε στην πατρίδα ή στο μέτωπο, η πειθαρχία αποτελεί την πλέον σημαντική αρετή. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα αναρίθμητα μείζονα προβλήματα μονάχα μέσω σιδηράς αποφασιστικότητος. Ένα ρήγμα στο κομμάτι της πειθαρχίας αδυνατίζει το ηθικό και παραβιάζει όλους τους νόμους του πολέμου. Οποιαδήποτε διάρρηξη της ενότητος του λαού μας στον πόλεμο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητος. Η σπουδαιότερη προϋπόθεση του λαού μας για την νίκη είναι η άκαμπτη και σκληρή αποφασιστικότητα.



Σημείο 23ο

Ουδείς δικαιούται να διαμαρτυρηθεί για τους περιορισμούς στην ατομική ελευθερία του εξαιτίας του πολέμου. Τί αξία μπορεί να έχει μπροστά στο γεγονός ότι αναρίθμητοι άνδρες, ακόμα και γυναίκες και παιδιά, έχουν πεθάνει!



Σημείο 24ο

Ο πόλεμος απαιτεί την απόλυτη αφοσίωσή μας στον ίδιο και τα καθήκοντά μας. Ό,τι απομένει αυτού μπορεί να ιδωθεί μονάχα ως ένα δώρο που υπόκειται σε ανάκληση. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι σύντομα ή αργότερα θα κληθούμε να τον εγκαταλείψουμε. Ενεπλάκημεν σε αυτό τον πόλεμο όχι για τον διατηρήσουμε, αλλά για να επαναφέρουμε την ειρήνη. Στον πόλεμο περισσότερο από ποτέ άλλοτε, κανείς πρέπει να αξιοποιήσει αυτό που κανείς υπερασπίζεται.



Σημείο 25ο

Τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο απ' το να θυσιαστούμε για την ελευθερία. Όσα κατέχουμε τα κερδίσαμε ως ένας ελεύθερος λαός. Δίχως ελευθερία, δεν θα είχαν σκοπό, νόημα ή αξία. Είναι προτιμότερο για ένα έθνος να είναι φτωχό αλλά ελεύθερο, αντί να φαίνεται ότι ευημερεί, αλλά τελικά έπειτα από έναν πόλεμο να καταλήξει σκλαβωμένο. Ένας ελεύθερος λαός μπορεί να οικοδομήσει όσα απόλεσε καθώς υπεραμύνονταν της ελευθερίας του. Ένας σκλαβωμένος λαός θα απολέσει ότι κατάφερε να διασώσει στον πόλεμο, και επίσης την ικανότητα να τα κερδίσει πίσω εκ νέου.



Σημείο 26ο

Το καθήκον του ατόμου στη διάρκεια του πολέμου φτάνει έως την αυτοθυσία του εν ονόματι της επιβιώσεως του έθνους του. Δεδομένου μίας τόσο μεγάλης και αναπόδραστης θυσίας, κανείς μπορεί δικαιωματικώς να αξιώσει ότι καθείς πρέπει να είναι το ίδιο έτοιμος να παραχωρήσει τα αγαθά και την ιδιοκτησία του εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την νίκη και την προστασία του έθνους του! Μονάχα με μία τέτοια ζωηρή θέληση για αυτοθυσία, μεταμορφώνεται ένα σύνολο ατόμων σε λαό, και κατά μία υψηλότερη έννοια, σε έθνος.



Σημείο 27ο

Ο σκοπός της κυβερνήσεως και της στρατιωτικής ηγεσίας μας είναι το Γερμανικό έθνος να μπορεί να ζήσει σε καθεστώς ελευθερίας σε όλους τους σημαντικούς τομείς. Η γενιά μας πρέπει να εξασφαλίσει αυτό μέσα από μάχη και σκληρή δουλειά. Δεν μπορεί να αναβληθεί για αργότερα. Είτε θα το κάνουμε τώρα, ή δεν θα γίνει ποτέ.



Σημείο 28ο

Η γενιά μας δεν καλείται μονάχα να ανταπεξέλθει απέναντι σε συγκεκριμένες προκλήσεις, αλλά επίσης καλείται να ανταποκριθεί σε αυτές με τιμή. Εάν τελικώς νικήσουμε, διότι και μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε, θα αποτελέσουμε της πιο ένδοξης γενιάς στην ιστορία της Γερμανίας. Εάν ηττηθούμε, τα ονόματά μας θα είναι καταραμένα στους αιώνες από τις γενιές που θα κληθούν να κουβαλήσουν το βαρύ φορτίο της δικής μας αποτυχίας.



Σημείο 29ο

Υπάρχουν άνθρωποι που επιδεικνύουν ελάχιστο ενδιαφέρον πάνω σε τέτοια ζητήματα. Είναι υλιστές που σκέφτονται μονάχα την βολή και την ευχαρίστησή τους, και οι οποίοι δεν έχουν καμία αίσθηση περί των ιστορικών τους ευθυνών. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να τους περιφρονήσει. Είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το μέλλον του έθνους τους για χάρη των απολαύσεων της στιγμής. Οπουδήποτε τους συναντήσετε, πρέπει να τους αντιμετωπίσετε με άκαμπτη θέληση. Δεν δύνανται να αντιληφθούν τον λόγο, παρά μονάχα το ίδιον όφελος. Ενεργούν βάσει της αρχής: Μετά από εμάς, το χάος! Η απάντησή μας σε αυτούς τους υστερόβουλους ανθρώπους είναι η εξής: Ακόμα και εάν πρέπει να ματαιώσουμε τα όνειρά μας για πολλά χρόνια, τουλάχιστον τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας!



Σημείο 30ο

Να θυμόσαστε πώς σε οτιδήποτε κάνετε και σε ό,τι δεν κάνετε, σε οτιδήποτε πείτε και σε ό,τι δεν πείτε, ότι είσαστε Γερμανοί! Πιστέψτε σταθερά και ακλόνητα στον Φύρερ και την νίκη. Να θυμόσαστε πάντοτε ότι είσαστε τέκνα ενός εκ των πιο θαρραλέων και παραγωγικών λαών στην γη. Θα χρειαστεί να υποφέρουμε πολύ προκειμένου να επιτύχουμε τον σκοπό μας, ωστόσο αυτός ο σκοπός θα επιτευχθεί παρά ταύτα μονάχα εάν φανούμε αντάξιοι όλων των αρετών μας και είμαστε πρόθυμοι, εάν κριθεί απαραίτητο να θυσιάσουμε τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο για να εξασφαλίσουμε την ελευθερία και το μέλλον του έθνους μας.