Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Εθνικοσοσιαλιστική Οργάνωση Ολική Αντίσταση: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ RUDOLF STEINER










Ο Rudolf Steiner, (1861-1925) ήταν Αυστριακός φιλόσοφος κι αρχιτέκτονας. Σχεδίασε συνολικά 17 κτίρια, τα πιο γνωστά είναι το 1ο και το 2ο Goetheanum  (Εξπρεσσιονισμός στην αρχιτεκτονική). Έγινε γνωστός, στις αρχές του 20ου αιώνα με την ίδρυση του κινήματος της Ανθρωποσοφίας. Παρά την κλίση που είχε στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αποφάσισε να σπουδάσει στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιέννης. Ασχολήθηκε με τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία μέσω μιας υποτροφίας (1879-1883) στο τέλος της οποίας αποσύρθηκε από το πανεπιστήμιο. Απ' το 1882 ένας απ' τους καθηγητές του, ο Karl Schröer τον πρότεινε για την θέση του εκδότη των Φυσικών Επιστημών της νέας έκδοσης του έργου του Goethe. Η μελέτη του έργου του Goethe τον επηρέασε βαθιά, θέτοντας τα θεμέλια για τις μετέπειτα τοποθετήσεις του σχετικά με το κίνημα της Ανθρωποσοφίας και για τα επερχόμενα συγγράμματά του. Παράλληλα με το έργο του Goethe ασχολήθηκε με το έργο του Schopenhauer και με το έργο του Nietzsche τον οποίο και γνώρισε μέσω της αδερφής του Elisabeth Förster-Nietzsche που τον κάλεσε να βοηθήσει στην οργάνωση του αρχείου του Γερμανού φιλοσόφου. Το 1891, ο Steiner ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο του Rostock της Γερμανίας. Το 1899, έπειτα απ' την δημοσίευση ενός άρθρου του σχετικά με την εσωτερική φύση ενός παραμυθιού του Goethe, έλαβε μια πρόσκληση σε μία συνάντηση Θεοσοφιστών με σκοπό να μιλήσει για τον Nietzsche. Ο Steiner συνέχισε τις επισκέψεις του στη γερμανική Θεοσοφική Εταιρεία, τοποθετήθηκε επικεφαλής και ταξίδεψε στην Ευρώπη δίνοντας διαλέξεις σχετικά με την Θεοσοφία, ώσπου το 1912 για διάφορους λόγους αποφάσισε να αποσχιστεί απ' αυτήν κι ίδρυσε ένα νέο κίνημα, την Ανθρωποσοφία. Εκτός απ' τα γραπτά του έργα έδωσε περί τις 6.000 διαλέξεις αρκετές απ' τις οποίες έγιναν βιβλία. Σε πολλούς τομείς έδωσε υποδείξεις και νέες κατευθύνσεις: Ιατρική, Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Τέχνη, Θέατρο, Φιλοσοφία, Γεωργία (Βιοδυναμικές καλλιέργειες). Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί δεκάδες έργα του Steiner. O Steiner τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στους κόλπους των Θεοσοφιστών. Υπήρξε επί 10ετία επικεφαλής της Θεοσοφικής Εταιρείας της Madame Blavatsky.



Οι Εθνικοσοσιαλιστικοί κύκλοι κι ο ίδιος ο Adolf Hitler εναντιώθηκαν στην ιδέα του Steiner για το  Goetheanum. Η επίσημη εκδοχή γι' αυτό είναι πως το θεωρούσαν 'εβραϊκό εργαλείο'. Παρ' ολα αυτά ο Steiner διαφώνησε ανοικτά με την Θεοσοφική Εταιρεία όσον αφορά την θέση ότι ο Ινδός Krishnamurti ήταν μετενσάρκωση του Χριστού. Το αποκρυφιστικό σύστημά του περί Εσωτερικού Χριστιανισμού δεν περιελάμβανε τον Krishnamurti. Η διαφωνία αυτή προκάλεσε την αποχώρησή του απ' την Θεοσοφική Εταιρεία και συνέβαλε στην ίδρυση της δικής του πνευματικής σέκτας, της Ανθρωποσοφίας. Αυτή συνδυάζει στοιχεία απ' τον Ινδουισμό (μετενσάρκωση και κάρμα), τον Ζωροαστρισμό (συνδημιουργία-συνύπαρξη των θεών του φωτός και του σκότους), τον Εσωτερικό Χριστιανισμό (Γνωστικισμός, Μανιχαϊσμός) κι αποκρυφιστικές ευρωπαϊκές παραδόσεις όπως είναι ο Ροδοσταυρισμός, η Μασονία κι η Βοτανολογία). Ωστόσο, ο Steiner υποστήριζε την θεωρία περί της ύπαρξης μίας ανώτερης ράτσας, των Αρίων, τους οποίους σύνδεσε άρρηκτα με την δύναμη του πεπρωμένου. Ο Steiner κατηγορήθηκε ως υποστηρικτής μίας ρατσιστικής θεωρίας, αυτής περί των Αρίων.  Η άποψή του καταγράφεται μέσα απ' τα γραπτά του: 'Αποτελούμε μέρος της σπουδαίας πρωταρχικής φυλής της ανθρωπότητας, η οποία κατοίκησε τη Γη, ενώ η Γη στην οποία ζούμε πια σηκώθηκε εξαιτίας των πλημμυρών του ωκεανού. Απόταν η Ατλάντια Φυλή άρχισε κλιμακωτά να εξαφανίζεται, η σπουδαία Άρια Φυλή κατέστη κυρίαρχη πάνω στη Γη. Αν κοιτάξουμε μέσα μας, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε τίποτα άλλο απ' την πέμπτη υπο-φυλή της σπουδαίας Άριας πρωταρχικής Φυλής. Η πρώτη Υπο-Φυλή έζησε στο μακρινό παρελθόν στην αρχαία Ινδία' (1905).



Η μυθική ατλαντική ιστορία προέρχεται απ' την Madame Blavatsky κι έφτασε μέσω του Steiner στους Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές και στον θεωρητικό του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού Alfred Rosenberg. Με δεδομένο ότι η λέξη 'germ' υποδηλώνει την 'φύτρα', δεν είναι καθόλου ότι οι Γερμανοί συνδέθηκαν όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός με το πεπρωμένο της Ευρώπης και της Άριας Φυλής, αν δεχθούμε την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Η θεωρία αυτή επιβιώνει έως τις μέρες μας μέσω της διδασκαλίας των ανά τον κόσμο σχολών 'Waldorf' που ίδρυσε ο Steiner. Η παιδαγωγική θεωρία του Steiner αποσκοπεί στην ανακεφαλαιωτική διδασκαλία της 'εξέλιξης της ανθρώπινης αυτογνωσίας'. Γενικεύοντας μπορούμε να πούμε ότι πολλοί πνευματικοί άνθρωποι υπέστησαν ένα εσκεμμένο, ίσως, τσαλάκωμα όσον αφορά τον βίο τους, έως σημείου να δίνεται σκοπίμως έμφαση στις προφητείες ή τις μεταφυσικές θέσεις τους, παρά στο κοσμικό παιδαγωγικό έργο τους. Είναι γεγονός πως οι Εβραίοι δεν περιλαμβάνονται στο σύστημα του Steiner πέραν των αναφορών στην πολεμική τους εναντίον του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον Steiner, η ιστορική αποστολή των Εβραίων έχει ολοκληρωθεί. 'Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην ανθρωπότητα τι συνδέεται με την αυθεντική χριστιανική παρόρμηση, κι ό,τι αναφέρεται στην παρόρμηση του Γιαχβέ πρέπει ν' αντικατασταθεί' (1918).



Ο Steiner επίσης ανέλυσε πως ο ανθρώπινος πολιτισμός χωρίζεται σε δύο 'κύματα' ή φυλές' που έχουν χαρακτηριστεί είτε ως Απολλώνιες και Διονυσιακές, Ηλιακές και Σεληνιακές, Εωσφορικές κι Αρειμάνιες, ή άλλως  Άριες κι Εβραϊκές. Στο σημερινό Ισραήλ, κανείς βρίσκει ένα ανθρωποσοφικό kibbutz, όπου ο ηγήτωρ αυτού διδάσκει ότι το 'Ολοκαύτωμα' των Εβραίων υπήρξε ένα αναγκαίο κακό στην ιστορία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση του Αντιχρίστου. Δηλαδή η Δευτέρα Παρουσία. Ανεξαρτήτως της αποδοχής ή μη των ιδεών του Steiner, το έργο του αξίζει της προσοχής μας.

Ε/Σ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ