Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Τομέας Ιδεολογικού Πολέμου






Οι αρχές της μυστικότητας είναι σε γενικές γραμμές απλές, ωστόσο πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Αυτή καθαυτή η ύπαρξη της εκάστοτε αντάρτικης ομάδας στηρίζεται στην ικανότητά της να παραμένει αόρατη και απατηλή (στα μάτια του εχθρού), όντας σε συνεχή βάση απρόσιτη από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας που την καταδιώκουν. Οι αντάρτες που τυχόν πέσουν στα νύχια του εχθρού δεν μπορούν να έχουν πολλές ελπίδες για την μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα βασανιστούν ώστε να τους αποσπάσουν πληροφορίες και θα εκτελεστούν σε δημόσια θέα προς παραδειγματισμό όσων άλλων επίδοξων.


Η οργάνωση των αντάρτικων δυνάμεων πρέπει να χαρακτηρίζεται από καταμερισμό, ώστε κάθε τομέας ή τμήμα να είναι ανεξάρτητο από άλλα. Οι πληροφορίες που οφείλει να έχει στη διάθεσή του  πρέπει να είναι στο επίπεδο του να γνωρίζει μονάχα όσα πρέπει να γνωρίζει. Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει οτιδήποτε παραπάνω από αυτό που του είναι αμιγώς χρήσιμο για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.



Οι αντάρτικες δυνάμεις δεν πρέπει να επιχειρήσουν καθοιονδήποτε τρόπο να επικοινωνήσουν ή να συνεργαστούν με δεδηλωμένους επικριτές του καθεστώτος. Γι' αυτά τα άτομα είναι βέβαιο πως τελούν υπό στενή παρακολούθηση από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας  και είναι πολύ πιθανό πως υπό προϋποθέσεις θα προσαχθούν για να τους γίνουν οι σχετικές ερωτήσεις. Αν δεν γνωρίζουν το οτιδήποτε για τις επιχειρήσεις των ανταρτών, δεν θα μπορέσουν να προδώσουν οτιδήποτε.



Οι αντάρτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις ασφαλείς επικοινωνίες, ώστε να παρέχουν μία γραμμή πληροφοριών και γνώσεων. Οι ενέδρες τους θα στεφτούν από επιτυχία αν προηγουμένως έχουν συγκεντρώσει προσεκτικά τις κατάλληλες πληροφορίες. Οι επιχειρήσεις σε μία περιοχή δεν μπορούν να συντονιστούν άνευ αμεσότητας και συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των επιμέρους ομάδων. Γι' αυτούς τους λόγους, το δίκτυο της αντίστασης οφείλει να έχει αναπτύξει μία ασφαλή μέθοδο για την παροχή των πληροφοριών και των γνώσεων.



Ζητήματα μείζονος σημασίας δεν πρέπει να συζητιούνται ποτέ από τηλεφώνου, καθώς είναι βέβαιο ότι οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν παγιδεύσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Επίσης ζητήματα μείζονος σημασίας δεν πρέπει να συζητιούνται στα κρησφύγετα, καθώς ενεδρεύει ο κίνδυνος οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας να έχουν εντοπίσει το κρησφύγετο και να έχουν προλάβει να τοποθετήσουν μικρόφωνα και κάμερες εντός αυτού.



Κάποιες κρατικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν συσκευές λέιζερ ('Long Distance Laser Listening Systems'*) να ψαρέψουν τις δονήσεις ακόμα και μέσα από ένα κλειστό παράθυρο από μεγάλες αποστάσεις και να καταγράψουν τις συνομιλίες εντός του χώρου που παρακολουθούν.



Η ασφαλέστερη μέθοδος για τους αντάρτες είναι οι λεγόμενοι 'ταχυδρόμοι'. Αυτοί θα πρέπει να είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, όπως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, καθώς αυτοί προδίδουν τις λιγότερες υποψίες στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Κατάλληλοι ως μεταφορείς μηνυμάτων, μπορούν να είναι οι κληρικοί ή οι τεχνίτες, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν, εφόσον μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι, να κινηθούν ανενόχλητοι και να επισκεφτούν οποιοδήποτε μέρος, δίχως να κινήσουν υποψίες. Οι αντάρτες αγγελιοφόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν επ' ωφελεία τους τις απαλλοτριωμένες στολές των μπάτσων ή των στρατιωτικών. Οι αγγελιοφόροι μακρινών αποστάσεων μπορούν να είναι οδηγοί φορτηγών, να εργάζονται σε αεροπορική εταιρεία ή στο σιδηροδρομικό δίκτυο.



Το σύστημα επικοινωνίας οφείλει να είναι οργανώμενο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εγγυάται την ασφάλεια στη μεταφορά των πληροφοριών. Τα μήνυματα που πρόκειται να μεταφερθούν πρέπει να παραδίδονται με την βοήθεια ενός αξιόπιστου ενδιάμεσου, ο οποίος θα παραδώσει με τον όποιο τρόπο το μήνυμα στον αγγελιοφόρο. Ο αγγελιοφόρος δεν πρέπει να γνωρίζει το περιεχόμενο του μηνύματος που θα παραδώσει με τη σειρά του, από που αυτό προέρχεται και που θα καταλήξει. Η αποστολή του είναι απλώς να το μεταφέρει από ένα σημείο σε κάποιο άλλο για να το παραλάβει το άλλο ενδιάμεσο, ώστε να το παραδώσει στον τελικό παραλήπτη. Επιπλέον, οιοσδήποτε συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της μεταφοράς του μηνύματος, αν τυχόν συλληφθεί, δεν θα είναι ικανός να προδώσει το όλο δίκτυο επικοινωνίας.



(*) Οι συσκευές αυτές εισήχθησαν στο πλαίσιο του περίφημου συστήματος λέιζερ κατασκόπων και θεωρούνται από πολλούς το Άγιο Δισκοπότηρο στον τομέα των συσκευών υψηλής τεχνολογίας κατασκοπείας. Δίνουν στον κάτοχό τους την δυνατότητα να καταγράψει συνομιλίες από διακριτική απόσταση ασφαλείας, δίχως να χρειάζεται να εγκαταστήσει κάποιο κοριό ή πομπό, κάτι που μπορεί να εντοπιστεί και να αναστείλλει την διαδικασία παρακολούθησης. Το σύστημα κατασκοπείας με τη χρήση λέιζερ από απόσταση εφευρέθηκε από τον Leon Theremin (1896-1993) στην Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Η λειτουργία του βασίζεται σε μία μη-λέιζερ πηγή υπέρυθρου φωτός, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει τον ήχο από ένα κοντινό παράθυρο μαζεύοντας το αχνό από τις δονήσεις στην επιφάνεια του γυαλιού. Αυτό το σύστημα υποκλοπών της ρωσικής κατασκοπείας και αντικατασκοπείας ονομάζεται αλλιώς 'θέρεμιν' ή θερεμίνη, αρχικά αιθερόφωνο. Η τότε KGB το εξέλιξε στα μέτρα των αναγκών της για παρακολουθήσεις εκ του μακρόθεν. Με τη βοήθειά του επιτυγχάνεται η παθητική υποκλοπή ενός ηχητικού σήματος.

Περισσότερα στο 'Fighting in the Streets: A Manual of Urban Guerrilla Warfare' του Urbano (1991).

Ελεύθερο κατέβασμα στους συνδέσμους:

https://docs.google.com/file/d/0BwiH9lNsdxTZNTA3MzQ2NjktN2ZjYi00ZDBkLWEwZGYtNWEyZThhZWU3NWIw/edit?pli=1
http://upload.evilzone.org/download.php?id=8265895&type=zip