Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ' / Σκέλος Δ








Ο Steve Coll στο 'Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001' αναφέρει πως 'Οι πράκτορες της CIA με τους οποίους συνεργαζόταν στενά ο Ramzi Yousef του είχαν εμφυσήσει το εξής: Ποτέ μην αναφέρεσαι στους όρους 'δολιοφθορά' ή 'δολοφονία', όταν έρχεσαι σ' επαφή με απεσταλμένους του Κογκρέσο'.


Μπορεί η διπλωματία των κανονιοφόρων να ηττήθηκε απ' τα παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Λίβανο, ωστόσο η κυβέρνηση Reagan και ο διευθυντής της CIA William Casey διψούσαν να εκδικηθούν την Hezbollah. Σύμφωνα με όσα έγραψε στο βιβλίο 'Veil The Secret Wars of the CIA, 1981-1987' ο δημοσιογράφος της Washington Post, Bob Woodward, διαφαίνονται τα εξής. Αναφερόμενος στον Casey, αποκαλύπτει πως δούλευε από κοινού με Σαουδάραβες το σχέδιο της δολοφονίας του ηγέτη της Hezbollah, Sheikh Fadlallah, για τον οποίο διατηρούσαν την βεβαιότητα πως ήταν πίσω απ' την επίθεση κατά των αμερικανικών στρατώνων αλλά και πίσω απ' τις απαγωγές Αμερικανών πολιτών στη Βηρυτό. Ο ίδιος αναφέρει πως ο Casey επιθυμούσε να στρέψει εναντίον των τρομοκρατών το όπλο τους, το οποίο δεν ήταν άλλο απ' το παγιδευμένο μ' εκρηκτικά όχημα κατά οιουδήποτε έμψυχου ή μη στόχου. Εντούτοις, οι επιχειρησιακοί της CIA, απεδείχθησαν ανικανοί να φέρουν εις πέρας την προπαρασκευή, την κατασκευή και την εκτέλεση μίας τέτοιας αποστολής. Ο Casey αναγκάστηκε να συντονίσει τις ενέργειές του ζητώντας την βοήθεια Λιβανέζων πρακτόρων που καθοδηγούνταν από έναν πρώην Βρετανό αξιωματικό της SAS που χρηματοδοτούνταν απ' τον Σαουδάραβα Πρέσβη και Πρίγκιπα Bandar.




Τον Μάρτιο του 1984, μια μεγάλη βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη περίπου 50 μέτρα απ' το σπίτι του Sheikh Fadlallah στο Bir El-Abed, μία πλειοψηφικά σιιτική γειτονιά στη Νότια Βηρυτό. Ο Σεΐχης δεν έπαθε τίποτα, αλλά 80 αθώοι γείτονες και περαστικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι 200 τραυματίστηκαν. Ο Fadlallah έδωσε εντολή ν' αναρτηθεί ένα γιγαντιαίο πανό κατά μήκος του δρόμου που σημειώθηκε η έκρηξη και το οποίο έγραφε 'Made in USA'. Η Hezbollah ανταπέδωσε το χτύπημα στην λογική 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού' το Σεπτέμβριο, όταν ένας οδηγός αυτοκτονίας κατάφερε να σπάσει τις 'απόρθητες΄ άμυνες της περιμέτρου της νέας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Βηρυτό (πλειοψηφικά κατοικούνταν από Χριστιανούς), σκοτώνοντας 23 εργαζόμενους κι επισκέπτες. Παρά το φιάσκο της περίπτωσης Fadlallah, ο Casey παρέμεινε ενθουσιώδης όσον αφορά την χρήση μεθόδων τυφλής τρομοκρατίας για την προώθηση των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των Σοβιετικών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Έναν χρόνο μετά τη σφαγή στο Bir El-Abed, ο Casey οπλίστηκε με την έγκριση του Προέδρου Reagan για το NSDD-166, μία μυστική οδηγία η οποία, σύμφωνα με τον Coll στο 'Ghost Wars', εγκαινίασε μια 'νέα εποχή άμεσης εγχύσεως της προηγμένης τεχνολογίας του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και την εντατικοποίηση της κατάρτισης των ισλαμιστών ανταρτών στην γνώση και χρήση εκρηκτικών υλών και τεχνικών υπονόμευσης και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον των Σοβιετικών αξιωματικών'.




Η καθοδήγηση Πακιστανών Μουσουλμάνων απ' τις Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και η έγχυση γνώσεων και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στην Μυστική Υπηρεσία του Πακιστάν (ISI) υπό την διοίκηση του Ταξιάρχου Mohammed Yousaf, ας μας φέρει στο νου ό,τι συμβαίνει και στην Ελλάδα, σε μία μικροσκοπική κλίμακα που προοιωνίζει τι θ' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Οι πακιστανικές κοινότητες που τόσο στενά συνδεόνται με τους επαγγελματίες 'αντιρατσιστές', έχουν έναν καθοδηγητή, ο οποίος δεν είναι άλλος απ' τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Περισσότερο να σας προβληματίσει η παραφιλολογία περί βασανισμού των αλλοδαπών απ' τα αόρατα 'τάγματα εφόδου' που 'καιροφυλακτούν' και αυτές οι σκηνοθετημένες επιθέσεις χρεώνονται αβίαστα στους Έλληνες Εθνικιστές. Οι υπάλληλοι αυτοί, με τη σειρά τους, επόπτευσαν χιλιάδες Αφγανούς αλλά και εισαγόμενους Μουτζαχεντίν, συμπεριλαμβανομένου ενός μελλοντικού στελέχους της Al-Qaeda, σε δεκάδες στρατόπεδα εκπαίδευσης που χρηματοδούνταν απ' την Σαουδική Αραβία. 'Υπό την πλήρη καθοδήγηση της πακιστανικής ISI, ο Coll γράφει, 'οι Μουτζαχεντίν εκπαιδεύτηκαν στα εκρηκτικά για να μπορούν να τα τοποθετήσουν στο εκάστοτε όχημα-βόμβα, ενώ εκπαιδεύτηκαν ακόμη και σε βομβιστικές επιθέσεις με την βοήθεια της καμήλας στις κατεχόμενες πόλεις απ' τους Σοβιετικούς, ώστε να εξοντώσουν τους Σοβιετικούς στρατιώτες και τους διοικητές τους. Η χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν προερχόταν απ' τους Σαουδάραβες Κροίσους και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 'Η ώρα του δυναμίτη, του τρόμου δίχως όριο, έφτασε', έγραψε ο Περουβιανός δημοσιογράφος Gustavo Gorritti το 1992.




Αυτό που κατέστη κατανοητό στην περίπτωση της επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαμάχες που υπήρχαν στο Λίβανο μεταξύ 1984-1984 είναι η προλείανση του εδάφους για την μελλοντική διείσδυση στο Αφγανιστάν, ώστε να καταφέρουν να υποδαυλίσουν την σύγκρουση με τους Σοβιετικούς. Η CIA διεξήγαγε έναν 'βρώμικο πόλεμο' στο Αφγανιστάν. Παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες της υπαίθρου επιβιώνουν σ' απόκρημνες βουνοπλαγιές όπως στο Κασμίρ, στο Khyber Pass, στις Άνδεις, το κέντρο βάρους της παγκόσμιας εξέγερσης έχει μετακινηθεί απ' την ύπαιθρο στις πόλεις και τις περιφέρειες των παραγκουπόλεων τους. Στο αστικό πλαίσιο του μεταπολεμικού 'Ψυχρού Πολέμου', η αιματηρή επίθεση κατά των Πεζοναυτών απ' την Hezbollah έχει καταστεί λαμπρό πρότυπο για την τρομοκρατία στα αστικά κέντρα, σ' αντιστοιχία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες αποτέλεσαν την αναπόφευκτη κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας με την χρήση παγιδευμένων αεροσκαφών. Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Βηρυτό το 1983, το Εθνικό Εργαστήριο 'Sandia' που εδρεύει στο Νέο Μεξικό ξεκίνησε μία εντατική έρευνα σε σχέση με την ανατομία των παγιδευμένων οχημάτων. Αυτό που προξένησε εντύπωση στους ερευνητές δεν ήταν το εύρος της φονικής έκρηξης στον αέρα, αλλά τα σεισμικά κύματα που μπορούν παράλληλα να προκαλέσουν στο έδαφος. 'Οι πλευρικές επιταχύνσεις που διαδίδονται μέσω του εδάφους από μία βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που παράγονται κατά τη διάρκεια της αιχμής, του μεγέθους ενός κύριου σεισμού'. Οι επιστήμονες του Sandia κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: 'Μία τέτοια έκρηξη κοντά σ' ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει αρκετή ζημιά, ώστε να οδηγήσει σε θανατηφόρα απελευθέρωση ακτινοβολίας ή ακόμη σε μία κατάρρευση όλου του εργοαστασίου'.




Η Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή το 1986 αρνήθηκε να επιτρέψει την τοποθέτηση εμποδίων στα οχήματα με σκοπό την προστασία των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας και δεν προέβη σε καμία κίνηση, ώστε ν' αλλάξει το εν πολλοίς παρωχημένο σχέδιο ασφαλείας με απώτερο σκοπό να ματαιώσει τα σχέδια τρομοκρατών που θα υποχρεωθούν να διεισδύσουν στις εγκαταστάσεις με τα πόδια. Ωστόσο, απ' τα μέσα της δεκαετίας του 1990, περισσότερες πόλεις ήταν υπό πολιορκία απ' τις βομβιστικές επιθέσεις από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή απ' το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αντάρτες που δρουν στα αστικά κέντρα χρησιμοποιούν παγιδευμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, ώστε να επιτύχουν χτυπήματα σε μερικά απ' τα πιο ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. Όπως συνέβη στην περίπτωση του χτυπήματος του Ε'.Α' στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάθε επιτυχία, άλλωστε, ενθαρρύνει τις ομάδες να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις και να συγκροτήσουν νέες τρομοκρατικές ομάδες, ώστε να μιμηθούν τη δική τους 'αεροπορική δύναμη του πτωχού'.




Μία οργάνωση που δεν αναφέρεται ποτέ σ' αυτήν με το όνομα 'Φωτεινό Μονοπάτι' και προτιμά ν'  αποκαλείται 'Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού' έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, σχεδόν μεσσιανικό, παρά πολιτικό. Εξελίχθηκε σ' ένα από τα πιο αιμοσταγή αντάρτικα στη Λατινική Αμερική. Η πρώτη τους επίθεση ανάγεται στο 1980. Διεξήγαγαν εμφύλιο πόλεμο εναντίον του κυβερνητικού στρατού στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 25.000 άνθρωποι ενώ άλλοι 6.000 αγνοούνται. Στα τέλη του 1980 το 'Φωτεινό Μονοπάτι' θεωρείτο η μεγαλύτερη και πιο δυνατή ένοπλη οργάνωση κομμουνιστών στη Λατινική Αμερική. Διαθέτονας περισσότερα από 10.000 μέλη, η οργάνωση ήλεγχε τμήματα της χώρας. Οι μέθοδοι που ακολούθησαν θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σκληρές με ομαδικές σφαγές αγροτών και πολύνεκρες τυφλές βομβιστικές επιθέσεις. Το 'Φωτεινό Μονοπάτι' είχε ελάχιστη ιδεολογική σχέση με τους 'Τουπάκ Αμάρου', την άλλη ένοπλη οργάνωση που έδρασε στο Περού, ενώ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν συμπάθεια ανάλογη μ' αυτήν προς τους 'Σαντινίστας' στη Νικαράγουα, ή τους 'Ζαπατίστας' στο Μεξικό. Τον Απρίλιο του 1992, οι Μαοϊκοί 'Senderistas' του 'Sendero Luminoso' προέβησαν σε μία τρομοκρατική εκστρατεία στις πόλεις Lima και Callao με την χρήση παγιδευμένων οχημάτων. Στόχοι τους ήταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι ξένες πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα. Σε μία κορύφωση της τρομοκρατίας τους τοποθέτησαν 16 παγιδευμένα οχήματα που εξερράγησαν το ένα μετά το άλλο. Έφτασαν έως σημείου να βομβαρδίσουν μία ολόκληρη συνοικία 'ταξικών αντιπάλων' τους. Μία τεράστια έκρηξη με ANFO στην Miraflores την 16η Ιουλίου σκότωσε 22, τραυμάτισε 120, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 183 σπίτια και 400 επιχειρήσεις και 63 σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο τοπικός τύπος περιέγραψε την εικόνα που παρουσίαζε μετά την έκρηξη η Miraflores ωσάν 'ένας εναέριος βομβαρδισμός να είχε ισοπεδώσει την περιοχή'.




Ένα απ' τα πλεονεκτήματα των αεροπορικών βομβαρδισμών είναι ο αιφνιδιασμός. Το παγιδευμένο όχημα άνοιξε τα φτερά του κι εξαπλώθηκε απ' το 1993 κι έπειτα, με τις τρομοκρατικές ομάδες της Μέσης Ανατολής να χτυπούν στόχους στο δυτικό ημισφαίριο για πρώτη φορά. Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 26 Φεβρουαρίου οργανώθηκε απ' τον κατασκευαστή βομβών της Al-Qaeda, τον Ramzi Yousef, άλλον έναν μηχανικό απ' το Κουβέιτ, τον Nidal Ayyad, κάποιους μετανάστες της αιγυπτιακής ισλαμικής σέκτας Gama’a al- Islamiyya, με επικεφαλής τους τον Omar Sheikh Abdul Rahman (του οποίου η visa παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διευθετηθεί απ' την CIA). Η φιλοδοξία τους ήταν να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Νέας Υόρκης με μία ισχυρή πλευρική έκρηξη που θα θρυμμάτιζε τα θεμέλια ενός πύργου του ΠΟΕ και να ανέτρεπε τον δίδυμό της. Το όπλο του Yousef ήταν ένα φορτηγό τύπου Ryder γεμάτο μ' ένα εκρηκτικό κατά πολύ αναβαθμισμένο του κλασικού ANFO που χρησιμοποιούσαν ο IRA κι η Hezbollah.




'Η βόμβα', απ' ό,τι γράφει ο Peter Lange στην ιστορία του για τη βομβιστική επίθεση 'αποτελούνταν από τέσσερα κουτιά από χαρτόνι που ήταν γεμάτα μ' ένα πολτό νιτρικής Ουρίας και πετρελαίου, με τ' απόβλητα του χαρτιού ως συνδετικό υλικό. Τα κιβώτια αυτά περιβάλλονταν από 4 δεξαμενές-βάσεις αποτελούμενες από συμπιεσμένο υδρογόνου, ενώ αυτές είχαν συνδεθεί με τέσσερις των 20 ποδών σε μάκρος βραδυφλεγείς ασφάλειες άκαπνης πυρίτιδας τυλιγμένες σε ύφασμα. Ο Yousef διέθετε ουσιαστικά 4 φιαλίδια νιτρογλυκερίνης. Οι τρομοκράτες δεν συνάντησαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ώστε να παρκάρουν το φορτηγό δίπλα στον νότιο τοίχο του Βόρειου Πύργου, ωστόσο η εκρηκτική ποσότητα αποδείχθηκε πολύ μικρή, ενώ προκάλεσε έναν κρατήρα ύψους 4 ορόφων στο υπόγειο, σκοτώνοντας 6 και τραυματίζοντας 1.000, αλλά δεν κατάφεραν να ρίξουν τον πύργο κάτω. 'Οι υπολογισμοί μας δεν ήταν πολύ ακριβείς αυτή τη φορά', καταπώς έγραψε ο Ayyad σε μία επιστολή του. 'Ωστόσο σας υποσχόμαστε ότι το επόμενο χτύπημα θα είναι πολύ ακριβές και το Κέντρο Εμπορίου συνεχίζει να είναι ένας απ'  τους στόχους μας'.




Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο υπόγειο γκαράζ του Χρηματιστηρίου της Βομβάης, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στον 28όροφο ουρανοξύστη, ενώ σκοτώθηκαν 50 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή σε διάφορα γραφεία. Δώδεκα άλλες βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες εξερράγησαν και σ' άλλους στόχους υψηλού κύρους, σκοτώνοντας 207 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1.400. Αυτές οι αιματηρές επιθέσεις ήταν εκδίκηση για θρησκευτικές ταραχές που έλαβαν χώρα λίγους μήνες πριν και στις οποίες  Ινδουιστές είχε σκοτώσει εκατοντάδες Ινδούς Μουσουλμάνους. Οι επιθέσεις οργανώθηκαν απευθείας απ' το Ντουμπάι απ' τον εξόριστο στη Βομβάη βασιλιά του υποκόσμου Dawood Ibrahim κατ 'εντολή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, ο Dawood έστειλε τρία πλοία απ' το Ντουμπάι προς το Καράτσι, τα οποία είχαν φορτωθεί με στρατιωτικές εκρηκτικές ύλες. Οι Ινδοί τελωνειακοί υπάλληλοι στη συνέχεια δωροδοκήθηκαν προκειμένου να κάνουν τα 'στραβά μάτια' ενώ η 'μαύρη σκόνη' εισερχόταν λαθραία στη Βομβάη. Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι φημολογείται πως είχαν διευκολύνει την επίθεση με παγιδευμένο όχημα σ' αποστολή αυτοκτονίας και κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Μαρτίου του 1993, οπόταν σκοτώθηκαν 30 και τραυματίστηκαν 242. Τον επόμενο χρόνο, ένας άλλος 29χρονος 'μάρτυρας' και μαχητής της Hezbollah απ' τον Νότιο Λίβανο, ισοπέδωσε τον 7όροφο Οργανισμό Αλληλοβοήθειας-Συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ κι Αργεντινής ('Asociación Mutual Israelita Argentina'), μ' αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι και να τραυματισθούν 300. Αμφότεροι οι βομβιστές ακολούθησαν το πρότυπο της Βηρυτού. Όπως το ίδιο έπραξε ένας Αλγερινός ισλαμιστής όταν κατηύθυνε το όχημά του στον κεντρικό σταθμό της αστυνομίας στην Αλγερία τον Ιανουάριο του 1985, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 280. Στενοί συνεργάτες της Hezbollah ήταν οι 'Τίγρεις των Ταμίλ' της Σρι Λάνκα, η μη μουσουλμανική ομάδα που έχει ασκήσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μεγάλη κλίμακα ('Tamil Tigers of Sri Lanka'). Ο ηγέτης τους Prabhaakaran πήρε την στρατηγική απόφαση να υιοθετήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, δεδομένης της αποτελεσματικότητάς που είχαν στην περίπτωση των στρατώνων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στη Βηρυτό το 1983. Μεταξύ 1987 και 2000 είχαν αναπτύξει ανάλογη δράση με την Hezbollah και την Hamas. Στον αγώνα τους για ανεξαρτησία της Tamil, προχώρησαν σε δυναμικές ενέργειες στην πρωτεύουσα Colombo, τινάζοντας πρώτο παγιδευμένο αυτοκίνητο το 1987, σε μία αποτρόπαιη επίθεση στον κύριο τερματικό σταθμό των λεωφορείων, καίγοντας δεκάδες επιβάτες και σκορπώντας τον θάνατο μέσα στα πολυσύχναστε λεωφορεία. Τον Ιανουάριο του 1996, ένας Μαύρος Τίγρης κατύηθυνε ένα φορτηγό που περιείχε 400 κιλά εκρηκτικής ύλης μπροστά απ' το κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας με αποτέλεσμα απ' την έκρηξη να υπάρξουν 1.400 θύματα. Είκοσι μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1997 σε μία πιο σύνθετη επιχείρηση, οι Τίγρεις επιτέθηκαν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στην πρωτεύουσα Colombo. Κατάφεραν να ελιχθούν μέσα απ'  τα οδοφράγματα, να πυροδοτήσουν το παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά απ' το κέντρο, ενώ έδωσαν μάχη με την αστυνομία με ανταλλαγή ριπών αυτόματων όπλων και ρίψη χειροβομβίδων. Τον Μάρτιο ένα λεωφορείο σε επίθεση αυτοκτονίας εξερράγη έξω απ' τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά. Οι Τίγρεις της Ταμίλ είναι εθνικιστικό παραστρατιωτικό κίνημα που κατέχει δικά του εδάφη, έναν ιδιωτικό στρατό και μία μικρή ναυτική δύναμη. 20.000 στελέχη του έλαβαν μυστική παραστρατιωτική εκπαίδευση στο ινδικό κρατίδιο του Ταμίλ Ναντού μεταξύ 1983-1987, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Indira Gandhi και την CIA της Ινδίας, την RAW ('Research and Analysis Wing'). Αλλά η χορηγία κυριολεκτικά γκρεμίστηκε στα μάτια της ηγεσίας του ινδικού κόμματος του Κογκρέσο, όταν ο υιός της Indira και διάδοχος Rajiv σκοτώθηκε από μία θυληκή 'τρομοκράτισσα' ανήκε στις Τίγρεις' σ'  επίθεση αυτοκτονίας το 1993.





Οι περιπτώσεις του Sheikh Omar Abdel-Rahman και του Σεϊχη Osama bin Laden απέδειξαν πως η τρομοκρατία που εκπονείται απ' τις μυστικές υπηρεσίες 'επιστρέφεται'. Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι τον Απρίλιο του 1995 ήταν μία διαφορετική επίθεση που οργανώθηκε από δύο θυμωμένους Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου του Κόλπου και όχι από κάποιους Ιρακινούς ή κάποια ισλαμική ομάδα. Οι θεωρητικοί συνωμοσίας εγείρουν μία παράξενη σύμπτωση, καθώς τοποθετούν τον Terry Nichols και τον Ramzi Yousef τον ένα κοντά στον άλλο να βρίσκονται στο Cebu City στις Φιλιππίνες το Νοέμβριο του 1994, οργανώνοντας το σχέδιο της επίθεσης και έχοντας εμπνευστεί απ' το βιβλίο 'The Turner Diaries' (Τα Ημερολόγια Τέρνερ') που επηρέασε τον Timothy McVeigh. Γραμμένο το 1978, μετά την 'Ματωμένη Παρασκευή', αλλά πριν την Βηρυτό, ο William Pierce περιέγραψε πως η λευκή υπεροχή ήταν αυτή που κατέστρεψε το αρχηγείο του FBI στην Ουάσιγκτον με μία βόμβα ANFO σε παγιδευμένο όχημα, την ώρα που μία αεροπειρατεία που ήταν σε εξέλιξη κατέπεφτε στο Πεντάγωνο στις 11/9/2001. Ο McVeigh ακολούθησε τις οδηγίες και το πνεύμα του βιβλίου του Pierce, παρασκευάζοντας τόνους νιτρικής αμμωνίας και τοποθετώντας τα σ' ένα φορτηγό, αποφεύγοντας την πολυσύνθετη συνταγή του Yousef στην περίπτωση του ΠΟΕ, ενώ χρησιμοποίησε υποκατάστατο αγωνιστικού καυσίμου ν(ίτρο) και αντικατέστησε με πετρέλαιο ντίζελ αντί για απλό πετρέλαιο θέρμανσης. Παρ' όλα αυτά, η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 168 ανθρώπους στο Ομοσπονδιακό Κτήριο 'Alfred Murrah' στις 19 Απριλίου του 1995 ήταν 3 φορές πιο ισχυρή απ' οποιαδήποτε απ' τις πειραματικές εκρήξεις έγιναν απ' το 'Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού, Όπλων' που εδρεύει στο Νέο Μεξικό. Οι ειδικοί  έμειναν κατάπληκτοι απ' την ακτίνα της καταστροφής: 'Ισοδύναμη 4.100 κιλών δυναμίτη, η έκρηξη κατέστρεψε 312 κτίρια, ραγισμένο γυαλί βρέθηκε σε απόσταση δύο μιλίων μακρυά και το 80% των τραυματισμών στους ανθρώπους που βρίσκονταν έξω απ' το κτήριο καταγράφηκε σ' απόσταση μισού μιλίου μακρυά απ' τον τόπο της έκρηξης. Οι σεισμογράφοι τοποθετούν την έκρηξη στο μέγεθος της σεισμικής δόνησης της τάξεως των 6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ'. Η επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι βρήκε μιμητές, ωστόσο δίχως να έχει υπάρξει αντίστοιχη έως σήμερα. Τον Ιούνιο του 1996, μαχητές της Hezbollah εγκατέλειψαν ένα παγιδευμένο όχημα έξω απ' τους κοιτώνες της πόλης Khobar που χρησιμοποιούνται απ' το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία. Έσπασαν όλα τα ρεκόρ στην εκρηκτική απόδοση, που είναι το ισοδύναμο 20 βομβών 1.000 λιβρών. 20 νεκροί, 372 οι τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλός, όπως συνέβη στην περίπτωση των πεζοναυτών στο Λίβανο το 1993, αν δεν είχαν υπάρξει οι σχετικές ειδοποιήσεις των φρουρών της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εκκένωσαν το κτήριο λίγο πριν την έκρηξη. Παρ' όλα αυτά, η έκρηξη άφησε ένα απίστευτο κρατήρα 85 μέτρα σε πλάτος και 35 μέτρα σε βάθος. Δύο χρόνια αργότερα, η Al-Qaeda ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών αντίστοιχα στο Ναϊρόμπι (Κένυα) και στο Νταρ-ες-Σαλάμ (Τανζανία), στο πλαίσιο της επανάληψης των ταυτόχρονων επιθέσεων του 1993 εναντίον των πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών και των Γάλλων στη Βηρυτό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι αρχές ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες απ' το 1993 για τις επιθέσεις του 2001. Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Ναϊρόμπι Prudence Bushnell είχε ήδη προειδοποιήσει το State Department περί του κινδύνου που διέτρεχε το κτήριο από πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν κάποιες εκατοντάδες και τραυματίστηκαν 5.000 άνθρωποι. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο Νταρ-ες-Σαλάμ, δεκάδες σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.



Η Al-Qaeda δεν διστάζει να θυσιάσει αθώους Μουσουλμάνους και αυτό προκαλεί εύλογες απορίες για τα κίνητρά της. Βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα εναντίον Δυτικών τουριστών πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2002 σ' ένα νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί (202 νεκροί) και τον Ιούλιο του 2005 στα ξενοδοχεία στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου (88 νεκροί).



...συνεχίζεται!