Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ' (Μέρος Πέμπτο)

















Στους Thuggee ή Tuggee της Ινδίας (ελληνιστί Θάγκι) αναφερθήκαμε στο προηγούμενο μέρος. Με το όνομα αυτό αποτυπώνεται μια αρχαία λατρεία ιερατικού φόνου και απόλυτου τρόμου. Πρόκειται για μια εκ των πλέον επιτυχημένων τρομοκρατικών οργανώσεων που διήρκεσαν για πάρα πολλά χρόνια στην ιστορία. Αποτελούν υποδειγματική δομή στην συνολική καταγραφή του οργανωμένου εγκλήματος. Η ύπαρξή τους σήμερα είναι αμφισβητούμενη. Οι Thuggee ήταν αφιερωμένοι στην Θεά Κάλι, την Θεότητα που συμβολίζει τον Θάνατο για τους Ινδουιστές. Η Κάλι απεικονίζεται να έχει σκούρο δέρμα και τέσσερα χέρια. Με το πρώτο χέρι της κρατεί ένα ξίφος. Με το δεύτερο χέρι της κρατεί το κομμένο κεφάλι του γίγαντα. Με το τρίτο χέρι της κάνει μια συμβολική κίνηση ειρήνης. Με το τέταρτο χέρι της τείνει στο να καταλάβει την εξουσία. Με τα δύο τελευταία, τρίτο και τέταρτο, ενθαρρύνει τους πιστούς της. Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας πήρε το όνομά της προς τιμήν της Θεότητας Κάλι ή Κάλι Μα που στα Σανσκριτικά σημαίνει μαύρη μητέρα. Είναι θεότητα της ινδουϊστικής μυθολογίας μια από τις ενσαρκώσεις της Ντουργκά, της συζύγου του Σίβα του επονομαζόμενου 'Καταστροφέα΄


Σε μια απ' τις αναπαραστάσεις της, τα ενώτιά της είναι δύο πτώματα και φοράει ένα περιδέραιο από ανθρώπινα κρανία. Μοναδικό της ένδυμα είναι μία πλατιά ζώνη που αποτελείται από δύο σειρές κομμένων χεριών. Η γλώσσα της κρέμεται, τα μάτια της είναι κόκκινα όπως των μεθυσμένων, το πρόσωπο και το στήθος της είναι γεμάτα αίμα. Παριστάνεται όρθια με το ένα πόδι πάνω στο γόνατο και το άλλο πάνω στο στήθος του Σίβα. Σύμφωνα με τον μύθο πολεμά τον Ρακταβίτζα, τον αρχηγό της στρατιάς των δαιμόνων. Ο Ρακταβίτζα βλέποντας σιγά-σιγά να πεθαίνουν όλοι οι στρατιώτες του, επιτίθεται ο ίδιος εναντίον της. Εκείνη τον χτυπά με τα τρομερά της όπλα, αλλά κάθε ρανίδα αίματος που πέφτει από το σώμα του γεννά χίλιους γίγαντες εξίσου ισχυρούς. Η Κάλι δεν μπορεί να νικήσει τον αντίπαλό της παρά μονάχα αν πιει όλο του το αίμα. Νικώντας τον γίγαντα, αρχίζει να χορεύει από χαρά με τόση μανία, ώστε η γη σείεται. Μετά από παράκληση των θεών, ο σύζυγός της την ικετεύει να σταματήσει, αλλά εκείνη μέσα στο ιερό της παραλήρημα ούτε καν τον βλέπει. Τον συντρίβει και ποδοπατεί το σώμα του. Όταν αντιλαμβάνεται εν τέλει το λάθος της, αισθάνεται μεγάλη ντροπή. Οι Thuggee δημιουργήθηκαν απ' το μέτωπο της Κάλι, ώστε να την βοηθήσουν να καταπολεμήσει την στρατιά των δαιμόνων. Στην πραγματικότητα ήταν οι στραγγαλιστές των δημοσίων δρόμων στην Ινδία. Οι δαίμονες έπρεπε να στραγγαλιστούν, γιατί το αίμα τους όταν χύνεται, αυτομάτως μετατρέπεται σε περισσότερους δαίμονες. Σύμφωνα με την παράδοση η Kali έδωσε στους Thuggee την θηλιά προκειμένου να σκοτώσουν τους δαίμονες. Σ' αντάλλαγμα, της παροχής υπηρεσιών τους προς την Κάλι, έλαβαν το ιερό δικαίωμα να σκοτώνουν στο διηνεκές του χρόνου και να κρατούν τα λάφυρα απ' τα θύματά τους. Είναι υποχρεωμένοι να στραγγαλίσουν τουλάχιστον ένα άτομο ανά έτος. Το θύμα τους δεν έπρεπε ποτέ να είναι γυναίκα ή κάποιος περιπλανώμενος άγιος άνθρωπος. Οι Thuggee πίστευαν ότι τα θύματά τους πηγαίνουν στον παράδεισο, όπως και οι ίδιοι για τον λόγο ότι υπηρετούσαν την Κάλι.



Η λέξη Thug (προφέρεται t'ug) προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη που δηλώνει τον κλέφτη ή τον απατεώνα. Τα μέλη αυτής της μυστικής λατρείας ζούσαν μια διπλή ζωή. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, οι Thuggee είχαν τακτική απασχόληση και ζούσαν φανερά στην κοινότητά τους, ενώ ήταν απολύτως σεβαστοί και φυσιολογικοί πολίτες. Κάθε φθινόπωρο, οι δρόμοι πλημμύριζαν από προσκυνητές και οι Thuggee έβγαιναν για κυνήγι ανθρώπων. Εύλογο στην περίπτωση αυτή και το 'Wild Hunt' της νορβηγικής μυθολογίας. Οι Thuggee έβγαιναν για κυνήγι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σε απόσταση τουλάχιστον εκατό μίλια από την εστία τους. Όταν η περίοδος των εκκαθαρίσεων τελείωνε, επέστρεφαν στην κανονική ροή της ζωής τους. Κάτι ανάλογο, ωστόσο σε διαφορετικό επίπεδο, αναπαριστάται στην κινηματογραφική παραγωγή 'The Purge' του 2013. Οι Thuggee δρούσαν σε ομάδες 10 έως 50 ανδρών. Αυτοί χωρίζονταν σε μικρότερες ομάδες, όπου κατανέμονταν τα καθήκοντα, ώστε κάποιοι λειτουργούσαν ως ανιχνευτές, άλλοι ως δολοφόνοι και άλλοι ως νεκροθάφτες. Χρησιμοποιούσαν θηλιές από λευκό ή κίτρινο μετάξι (λόγω της ιερότητας των χρωμάτων για την Κάλι) στα θύματα που επέλεγαν. Το μέσο του στραγγαλισμού ονομαζόταν 'Rumal'. Η αγωνία του εκάστοτε θύματος δια του στραγγαλισμού που υφίστατο επετεινόταν σε βαθμό ηδονισμού για την ίδια την Κάλι που απολάμβανε την πρόκληση τρόμου. Συνεπώς, από αυτό και από πλείστα άλλα δεδομένα, συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα πως η τρομοκρατία αποτελεί μια αρχαία τέχνη και η οποία έχει θρησκευτικό-μεταφυσικό χαρακτήρα, ενώ γίνεται κατανοητή απ' την ανερμάτιστη πλέμπα μονάχα ως εξωτερική εκδήλωση πολιτικού εκβιασμού, ως υπόσταση (μορφή) και όχι ως ουσία (αδιαφοροποίητη έννοια).



Συνήθως τρείς Thuggee περικύκλωναν το θύμα τους. Ο ένας στραγγάλιζε, ο δεύτερος κρατούσε τα πόδια του ετοιμοθάνατου και ο τρίτος κρατούσε τα χέρια του ή καθόταν στο στήθος του. Κατόπιν του βίαιου θανάτου, έθαβαν το θύμα σ' ένα μικρό και βαθύ τάφο, όπου το θύμα είχε σπασμένη την ράχη και τα γόνατά του. Προκειμένου να μην αντιληφθεί κανείς την δραστηριότητά τους αυτή, τα θύματα θάβονταν κάτω από σκηνές. Οι τάφοι σκάβονταν με φτυάρια και με τη χρήση μιας ασημένιας αξίνας. Το συγκεκριμένο μέρος ήταν σπαρμένο με ραδίκια, ώστε να παραπλανώνται τ' άγρια ζώα. Οι Thuggee διεξήγαγον πάντοτε μια αρχαία τελετή στους τάφους αυτούς στους οποίους τοποθετούσαν ένα είδος χοντρής ζάχαρης, μέσα σ' ένα πανί. Μετά έριχναν λίγη ζάχαρη και 'ιερό νερό', σ' αυτούς που είχαν σκοτώσει εκείνη την ημέρα για να τραφούν με την 'ζάχαρη της Kali' εν είδη μυστηρίου. Λέγεται ότι όταν ένας άνθρωπος δοκιμάσει αυτή τη ζάχαρη, θα υπηρετεί ες αεί το θέλημα της Θεότητας του θανάτου. Η παράδοση του στραγγαλισμού πέρασε από γενιά σε γενιά και η διδαχή ξεκινούσε από πολύ μικρή ηλικία. Ωστόσο, μονάχα από την ηλικία των 18 και άνω, μπορούν να δολοφονήσουν και να γευτούν την ιδιαίτερη αυτή ζάχαρη, κυριολεκτικά και μεταφορικά σε σχέση με τον συμβολισμό.

Οι Thuggee ανάγονται πίσω στον 16ο αιώνα. Οι Βρετανοί δε, λέγεται, ότι ανακάλυψαν την ύπαρξή του φαινομένου γύρω στα 1812. Οι Βρετανοί είχαν αρχίσει να επεκτείνουν την εδαφική επιρροή τους και θορυβήθηκαν ιδιαίτερα όταν κάποια στιγμή πύκνωσαν τα κρούσματα όπου οι τουρίστες έπεφταν θύματα των αγνώστων στραγγαλιστών. Οι δολοφονίες φαίνονταν ασύνδετες μεταξύ τους. Όταν εντόπισαν ένα μαζικό λάκκοο στον οποίο είχαν θαφτεί περί τα 50 πτώματα στην περιοχή του ποταμού Γάγγη, τότε άρχισε ναξετυλίγεταιι κλιμακωτά το όλο μυστήριο. Ένα τέτοιο φαινόμενο απέδειξε πως κρυβόταν κάτι ολότελα διαφορετικό από μια απλή δολοφονική πράξη.



Οι Βρετανοί ίσχυρίστηκαν πως οι στραγγαλιστές επέφεραν σκόπιμα συντριπτικά κατάγματα στις αρθρώσεις των θυμάτων, ώστε αυτό αφενός να επιταχύνει την αποσύνθεση των πτωμάτων, αφετέρου δε να μειώσει τον κίνδυνο του λεγόμενου 'φουσκώματος' των τάφων, το οποίο αποτελεί μια απ' τις 3 'ασθένειες' των τάφων, ικανή να προσελκύσει τα τσακάλια που οσμίζονται την ύπαρξη αποσυντιθέμενης οργανικής ύλης. Ο Buhram θεωρείται ο κορυφαίος των Thuggee, έχοντας 40ετη δράση και έχοντας σπάσει το ρεκόρ με 931 δολοφονίες. Αμετανόητος δήλωσε πως δεν έκανε τίποτα για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται, τουναντίον ακολούθησε την παράδοσή του και μόνο. Ο όρος 'thug' απέκτησε ιδιαίτερα αρνητική χροιά και αποδίδεται απ' τους Βρετανούς στους παραβατικούς και δη στους εγκληματίες. Εξ όσων γνωρίζουμε, η μυστική αυτή εταιρεία δεν υφίσταται πλέον, ωστόσο σύμφωνα με τις πηγές, άφησε εκατομμύρια θύματα πίσω της σε μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς. Το φαινόμενο των Thuggee ενέπνευσε μεταξύ άλλων πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, διάσημες και μη. Τα 'Gunga Din' του 1939, το 'Stranglers of Bombay' του 1960, το 'Indiana Jones and the Temple of Doom' του 1984 και το 'The Deceivers' του 1988.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σχετικό video που βρίσκεται εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=5d-Xvz3cbYE&hd=1