Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Μέρος Τέταρτο)









Στα προηγούμενα μέρη της σειράς παρουσιάσαμε συνοπτικά, ωστόσο περιεκτικά, διάφορες μυστικές εταιρείες και κάποιες σημαντικές πτυχές της λειτουργίας τους. Οι 'Λευκοί Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν' θεωρούνται μια τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1865 από έξη ομοσπονδιακούς βετεράνους στο Pulaski του Tennessee που έδρασε στις ΗΠΑ και συνεχίζει να δρα με ανάλογη μυστικότητα έως σήμερα. Η οργάνωση ήταν ένα underground κίνημα αντίστασης για την αποκατάσταση της υπεροχής της λευκής φυλής. Τα μέλη της ορκίζονταν στο απόρρητο σχετικά με τις δραστηριότητες της Κου Κλουξ Κλαν και τις ταυτότητες των άλλων Klansmen. Ο Nahan Bedford Forrest εξελέγη το 1867 στον βαθμό του 'Grand Wizard' στην ιεραρχία της ΚΚΚ. Η φράση 'Αόρατη Αυτοκρατορία΄, η οποία αναφέρεται στα εδάφη όπου η Κου Κλουξ Κλαν υπήρχε και δρούσε, επινοήθηκε ταυτόχρονα. Η αρχική Κλαν ήταν αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το 1905 ο Thomas Dixon δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με τίτλο 'The Clansman: Η ρομαντική ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν'. Στο μυθιστόρημα του Dixon απεικονίζεται το Κλαν ως διαταγή της ιπποσύνης με σκοπό την διάσωση του Νότου. Το εν λόγω μυθιστόρημα ενέπνευσε το 'Η Γέννηση ενός Έθνους' του D.W. Griffith, αμφότερα τα οποία λειτούργησαν υποβοηθητικά στην αναγέννηση της Κλαν το 1915. Ο Πρόεδρος Woodrow Wilson ισχυρίστηκε πως η ΚΚΚ βοήθησε στην διάσωση του πολιτισμού στο Βόρειο κομμάτι της Αμερικής. Ο Warren Harding, ο διάδοχος του Wilson, μυήθηκε στη Κλαν στο Πράσινο Δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Ο Hugo Black εκ του Ανωτάτου Δικαστηρίου πλαισίωσε την Κλαν στις αρχές του 1920. Ο νεαρός Harry Truman κατέβαλε συνδρομή 10 δολαρίων στο παράρτημα της ΚΚΚ στο Μισούρι. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η δομή και η δραστηριότητα της ΚΚΚ άλλαξε εμφανώς.



Το 1983, ένας ηγέτης της Κλαν, ο Robert Miles, υποστήριξε πως η Κλαν έπρεπε να επιστρέψει στην υπόγεια στρατιωτική δομή της και να δράσει στο κατεχόμενο έδαφος απ' τον φυλετικό εχθρό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κλαν δεν πρέπει να στηρίξει άλλο την αστυνομία ή το Αμερικανικό Σύνταγμα, διότι οι εχθρικές δυνάμεις ελέγχουν και τα δύο. Την ίδια χρονιά, ο Louis Beam, βετεράνος ακτιβιστής και μέλος της Κλαν, στο βιβλίο του 'Δοκίμια ενός Klansman' πως για τρίτη συνεχή φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εχθρική προς τα συμφέροντα του λαού των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες ήταν το 1776 και το 1861. Ο ίδιος, θεμελίωσε την θεωρία της 'ακέφαλης αντίστασης'. Σύμφωνα με το 'νέο' οργανωτικό μοντέλο, η αντίσταση πρέπει να διεξαχθεί μέσα από τους  αποκεντρωμένους πυρήνες, στα πρότυπα των Minutemen του 1776 και της αρχικής Κλαν. Ο ίδιος τόνισε πως το 1776 δεν έλαβε χώρα μια λαϊκή εξέγερση, αλλά μια 'αντιλαϊκή εξέγερση μιας πολιτικά ριζοσπαστικής μειονότητας'.



Μια αντιδιαμετρική εταιρεία ως προς τον χαρακτήρα της ΚΚΚ ήταν η 'Εταιρεία της Λεοπάρδαλης'. Η έδρα της ήταν στη δυτική Αφρική, συγκεκριμένα στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε. Πρόκειται για μια οργάνωση αφρικανών που κυνηγούσαν ανθρώπους. Προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σ' αυτήν, όφειλε πρώτα να θυσιάσει την αδελφή ή την κόρη του χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι τύπου νύχι. Τα μέλη της εταιρείας δρούσαν στην διάρκεια της νύχτας φορώντας δέρματα λεοπάρδαλης για να καλύψουν όλο το σώμα και στα άκρα των χεριών και των ποδιών είχαν τοποθετημένες διπλές λεπίδες αντί των νυχιών του ζώου, ώστε μ' αυτές να χτυπήσουν θανάσιμα τα θύματά τους. Η λεοπάρδαλη ήταν το τοτέμ τους, ενώ πραγματοποιούσαν κανιβαλιστικές τελετές πίνοντας το αίμα των θυσιών για να αποκτήσουν μαγική δύναμη. Όταν τα μέλη της εταιρείας δεν κυνηγούσαν, ζούσαν μια φυσιολογική ζωή. Όπως οι Thuggee ή Tuggee στην Ινδία. Στις 5 Αυγούστου 1895, οι Βρετανοί δολοφόνησαν τρία μέλη της εταιρείας επειδή είχαν δολοφονήσει αμέριμνους τουρίστες. Ένας εκ των δολοφονημένων μελών ήταν δάσκαλος στο Κυριακάτικο Χριστιανικό Σχολείο.


Άλλη μυστική εταιρεία ήταν οι Λουδίτες. Η ίδρυσή τους ανάγεται γύρω στο 1779, οπόταν σ' ένα χωριό του Leicestershire, κάποιος ονόματι Ned Lud εισέβαλε σ' ένα σπίτι και σε κατάσταση τεράστιας οργής κατέστρεψε δύο μηχανές πλεξίματος για κάλτσες. Μέχρι το 1811 ο Ned Lud είχε γίνει 'βασιλιάς' και έτρεφε την λαϊκή φαντασία για σκοτεινές και γεμάτες μυστήριο ιστορίες. Οι Λουδίτες ορκίζονταν πίστη και υπακοή όχι σε κάποιον Βρετανό βασιλιά αλλά στον μυθικό Βασιλιά Lud, από τον οποίο πήραν το όνομά τους. Έδρασαν απ' το 1811 μέχρι περίπου το 1816, ως οργανωμένες ομάδες μεταμφιεσμένων αντρών, με στόχο τους την καταστροφή των μηχανών κυρίως των κλωστοϋφαντουργιών. Οι οπαδοί του Lud προειδοποιούσαν με ανώνυμες επιστολές τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του υφαντουργείου όπου επρόκειτο να χτυπήσουν και αρχικά του ζητούσαν να απομακρύνει τις μηχανές απ' τον χώρο εργασίας. Όταν αυτός δεν ανταποκρινόταν στο αίτημά τους, μουτζούρωναν τα πρόσωπά τους, για να μην αναγνωρίζονται, και ξεκινούσαν την καταστροφή των μηχανών με όποιο εργαλείο έβρισκαν εύκαιρο. Το 1812 εκτελέστηκαν στο Γιορκ 14 υφαντουργοί για καταστροφή μηχανών. Όμως κανένας ηγέτης των Λουδιτών δεν συνελήφθη ποτέ. Οι διωκτικές αρχές μάταια προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον αποστολέα των προκηρύξεων του κινήματος στις εφημερίδες, τον Ned Lud. Οι Λουδίτες θεωρούνται σήμερα από αρκετούς ως ακραίοι τεχνολογικοί ντετερμινιστές, με το σκεπτικό ότι έβλεπαν την τεχνολογία ως μέσο καταστροφής του ανθρώπου. Ο Μαρξ στο 'Κεφάλαιο' τόνιζε την ανάγκη ανατροπής της λογικής των Λουδιτών, επειδή οι εργάτες θα έπρεπε να στρέφονται εναντίον της κοινωνικής μορφής εκμετάλλευσης και όχι εναντίον των υλικών μέσων παραγωγής.




Τελευταία, η Mafia ή αλλιώς το οργανωμένο έγκλημα έχει ιδιαίτερα σκληρούς κανόνες ένταξης και παραμονής στις τάξεις του. Η καταγωγή αυτής της μυστικής εταιρείας τοποθετείται στο 1862, όπου σ' ένα θεατρικό έργο τα μέλη της υποδύονται πως μονάχα εκείνοι μπορούν να είναι βέβαιοι ως προς την ύπαρξή του δικτύου. Ουδείς άλλος παρεκτός αυτών μπορεί να ισχυριστεί πως είναι μέλος του δικτύου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μέλος επιτρέπει στον εαυτό του να ονομάζεται 'άνθρωπος του σεβασμού' ή 'φίλος των φίλων'. Η Mafia δεν έχει μυστικές συμβολικές χειραψίες ή απόκρυφους τρόπους πρόσβασης, αλλά ένα μέλος της μπορεί να αναγνωριστεί, εξαιτίας ότι έχει θεαματική επιτυχία σ' όλες τις ενέργειές του. Ο δικηγόρος της Mafia θα κερδίσει όλες τις υποθέσεις, ο γιατρός της Mafia θα εξετάσει το σύνολο των ασθενών, ο επιχειρηματίας της Mafia δεν θα χάσει ποτέ του χρήματα.



Μια ακόμα μυστική εταιρεία με ειδικούς κώδικες είναι η 'Αδελφότητα του Οντίν'. Η εταιρεία αυτή είναι αφοσιωμένη στην διατήρηση της σοφίας και των αρετών των Θεών και των Θεοτήτων της σκανδιναβικής μυθολογίας, όπως αποτυπώνονται στην διδασκαλία της πεζογραφίας Edda. Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 1421 έπειτα από μια τελετή νεκρομαντείας. Η ένταξη περιλαμβάνει μια μυητική διαδικασία με άρτον, πάγο, στιλέτο, φωτιά, χαραγματιές στη σάρκα, ενώ λαμβάνει χώρα στην διάρκεια του θερινού και χειμερινού ηλιοστασίου. Δεκτές γίνονται στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες μυστικές εταιρείες, η 'Αδελφότητα του Οντίν' δεν διαθέτει ιεραρχία. Τα μέλη της ανήκουν σε μια 'συνωμοσία των ίσων' που εμφορείται απ' το πνεύμα της γαλλικής επανάστασης. Η εσχατολογική διδασκαλία της αδελφότητας προτάσσει πως 'τίποτα δεν πεθαίνει ες αεί'. Σύμφωνα μ' αυτήν 'ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, αλλά απ' τον θάνατο έρχεται και μια νέα ζωή'.



Μια σκοτεινή μυστική εταιρεία ως προς τους σκοπούς της και ό,τι άλλο την αφορά είναι η εταιρεία 'Κρανίο και Οστά'. Το Τάγμα αυτό συνοδεύεται απ' τον μαγικό αριθμό '322' και ήταν γνωστό με την ονομασία 'Αδελφότητα του Θανάτου'. Εικάζεται πως ιδρύθηκε το 1832 στο πανεπιστήμιο του Yale από έναν έμπορο οπίου, τον Huntington Russell και τον Alphonso Taft. Ο αριθμός 322 σχετίζεται με το θάνατο του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη. Η οργάνωση συνεδριάζει σε ένα ειδικό κτίριο στο προαύλιο του πανεπιστημίου του ΥΑLE τον οποίο ονομάζουν 'ο τύμβος', ο οποίος δεν έχει καθόλου παράθυρα, δείγμα του πόσο απόκρυφα πράγματα λαμβάνουν χώρα εκεί μέσα. Το έμβλημα του Τάγματος είναι η νεκροκεφαλή, ή δύο σταυρωμένα οστά και ένα κρανίο. Η έδρα της εταιρεία που ονομάζεται συμβολικά 'τάφος' είναι ένα σκοτεινό κτίριο χωρίς παράθυρα. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως στο εσωτερικό του φυλάσσονται τα κρανία των Geronimo, Pancho Villa, και Martin Van Buren, όλα τους προϊόντα κλοπής. Μέσα στο κτίριο υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από κρανία και οστά. Η οργάνωση αποδεδειγμένα ανοίγει τάφους και παίρνει τα λείψανα των νεκρών για τις τελετές μύησης και την ιδιωτική συλλογή τους. Η ένταξη στην εταιρεία γίνεται μονάχα κατόπιν δικής τους πρόσκλησης, ενώ ο αριθμός όσων εντάσσονται κάθε χρόνο σ' αυτήν δεν ξεπερνάει τους 15. Το Τάγμα δεν επιθυμεί μοναχούς, εικονοκλάστες, ατομικιστές στις τάξεις του. Τουναντίον, επιθυμούν αποκλειστικά ανήθικους ανθρώπους που θα θυσιαστούν στον σκοπό της εταιρείας. Η ένταξη του νέου μέλους γίνεται ενόσω αυτό είναι γυμνό και εισέρχεται σ' ένα φέρετρο στο κέντρο του κτιρίου, όπου  ψέλνουν από πάνω του και το όνομά του χαράζεται σ' ένα οστό. Τα νέα μέλη  ονομάζονται ιππότες. Μετά από έναν χρόνο, ονομάζονται πατριάρχες για το υπόλοιπο της ζωής τους.



Η εταιρεία αναφέρεται σ' όλους τους ξένους προς αυτήν με τον χαρακτηρισμό 'βάνδαλοι'. Οι πατριάρχες της εταιρείας συναντιούνται σε ετήσια βάση στον ποταμό St. Lawrence στην Νέα Υόρκη, στην σχεδόν εξωτική τοποθεσία 'Deer Island'. Τα μέλη τηρούν σιγή ιχθύος, απαγορεύεται αυστηρά να προσηλυτίσουν άλλους, ενώ αρνούνται σταθερά οιαδήποτε ανάμειξη στην εταιρεία. Οποτεδήποτε βρεθούν σε συζήτηση γύρω απ' την εταιρεία υποχρεούνται να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο. Οι τιμητικές διακρίσεις και τα χρηματικά έπαθλα είναι απολύτως εγγυημένα για τους μυημένους, τους οποίους διαβεβαιώνουν για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και τις απολαβές που θα έχουν λόγω της στράτευσής τους στην εταιρεία.  Εδώ και 182 περίπου χρόνια τα μέλη της εν λόγω εταιρείας συνεδριάζουν μυστικά, ενώ απ' τις τάξεις των μυημένων της αναδεικνύονται οι  πρόεδροι, οι γερουσιαστές, οι δικαστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες  και οι μεγιστάνες των ΜΜΕ.


...συνεχίζεται!