Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

HIT MAN





Ο τίτλος του πολύκροτου και επισήμως απαγορευμένου στις Η.Π.Α αυτού βιβλίου που αφορά τον περιβόητο Hit Man είναι ο εξής: “A Technical Manual for Independent Contractors”. Πολυσήμαντος, αν κρίνουμε βάσει περιεχόμενου, ώστε να μεταφραστεί κατάλληλα στα ελληνικά και γι’ αυτό επιλέξαμε να μην το αποτολμήσουμε. Μπορείτε να τον εκλάβετε, όπως εσείς θέλετε. Η πρωτότυπη έκδοσή του έγινε από την Paladin Press και ο συγγραφέας του είναι ο αγνώστων λοιπών στοιχείων σε μας, Rex Feral. Η Paladin Press έχει στο ενεργητικό της πολλά τέτοια βιβλία τα οποία έχουν κατά καιρούς μπει στο στόχαστρο των διάφορων υπηρεσιών ασφαλείας των Η.Π.Α που ασχολούνται με την εγκληματική δραστηριότητα που προωθείται τόσο μέσω του τύπου όσο μέσω διαδικτύου, ώστε να καταστεί εφικτή η κατηγοριοποίηση των εγκλημάτων βάσει του σχηματισθέντος προφίλ του δράστη. Ας πούμε εν συντομία λίγα λόγια για το ιστορικό του συγκεκριμένου βιβλίου…

Στις 3 Μαρτίου του 1993, ένας τριπλός φόνος διεπράχθη στο Μοντγκόμερι της πολιτείας Μέριλαντ των Η.Π.Α από έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να είχε λάβει υπ’ όψιν του αυτό το βιβλίο ως οδηγό για τις πράξεις του. Ο James Perry (Hit Man), ο οποίος προσελήφθη ως πληρωμένος δολοφόνος από τον τυχοδιώκτη Lawrence T. Horn τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε εις τριπλούν σε θάνατο το 1995 για τρείς ανθρωποκτονίες. Ο τελευταίος είχε πρώτα συμφωνήσει με τον εκτελεστή James Perry ότι αν ο δεύτερος σκότωνε την πρώην γυναίκα του Mildred Horn, τον γιό της Trevor και την ολονύκτια νοσοκόμα της οικογένειας Horn, Janice Saunders, εκείνος θα εισέπραττε 1,7 εκατομμύρια δολάρια από την ασφάλεια ασθενείας που είχε κάνει στο γιο του, εφόσον είχε ήδη εκδικαστεί η μήνυση εναντίον της διεύθυνσης του νοσοκομείου, η οποία αφορούσε την πρόκληση ανήκεστων βλαβών που οδήγησαν στην τετραπληγία του γιου τους. To 1996 o Lawrence Τ. Horn κρίθηκε ένοχος για τρείς κατηγορίες σε φόνο πρώτου βαθμού και για μια κατηγορία σε ηθική αυτουργία διάπραξης προμελετημένων εγκλημάτων και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η ποινή του James Perry ανετράπη στο εφετείο και έπειτα από μια δεύτερη δίκη, τελικώς του επεβλήθη ποινή τρις ισόβια κάθειρξη στις φυλακές του Μέριλαντ το 2001, όπου και απεβίωσε στις 30 Δεκεμβρίου του 2009 από άγνωστη μέχρι στιγμής ασθένεια. Επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την δολοφονία των αγαπημένων τους προσώπων, καθεμία εκ των οικογενειών των θυμάτων του Hit Man και συγχρόνως συνειδητοποιώντας ότι ο ίδιος ο δολοφόνος ήταν πολύ φτωχός ώστε να του ασκήσουν κάποια περαιτέρω δίωξη, επέλεξαν να καταφερθούν μέσω μηνυτήριων αναφορών εναντίον της Paladin Press, όντας η εκδότρια εταιρεία του ομώνυμου βιβλίου Hit Man, αξιώνοντας ότι η Paladin Press “συνέβαλε και υποκίνησε” στην διάπραξη των φόνων.

Στις 21 Μαΐου του 1999, η Paladin Press, υποχρεώθηκε να διευθετήσει την υπόθεση, αποδίδοντας χρηματικό ποσό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων, συναινώντας στην απόσυρση και την καταστροφή των εναπομεινάντων 700 αντιτύπων του βιβλίου που υποστήριξε ότι είχε στα αποθέματά της, καθώς και στην παράδοση των δικαιωμάτων του βιβλίου που είναι βάσει νόμου απαραίτητα για την (ανα) δημοσίευση και την αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους του έργου. Παρ’ όλο που οι οικογένειες των θυμάτων έμειναν ικανοποιημένες από την αποζημίωση που έλαβαν ως ελάχιστο αντίτιμο για την ηθική ζημία που υπέστησαν εξαιτίας της δολοφονίας των μελών τους, δεν ικανοποιήθηκαν το ίδιο και οι απαιτήσεις τους για την πλήρη εξαφάνιση του βιβλίου από την αγορά. Με την τυπική απώλεια των πνευματικών δικαιωμάτων από την Paladin Press, το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθότι το βιβλίο περιήλθε υπό άλλη μορφή στην δημόσια απόκτησή του και αρχικά δημοσιεύθηκε ολόκληρο στο διαδίκτυο στην διεύθυνση Overthrow.com το Σαββατοκύριακο 22 Μαΐου του 1999. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαχειριστής του ιστότοπου που προέβη στην αναδημοσίευση του απαγορευμένου βιβλίου. Το όνομά του είναι Bill White. Η Wikipedia τον χαρακτηρίζει νεοναζί. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία για τον Bill White μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_White_%28neo-Nazi%29

Το βιβλίο Hit Man κυκλοφόρησε σε πρώτη φάση το 1983. Τα 13.000 αντίγραφα από την πρωτότυπη έκδοση του βρίσκονται στην κατοχή όσων πρόλαβαν και το προμηθεύτηκαν, ενώ κάποιες φωνές κάνουν λόγο για πολύ περισσότερα αντίτυπα (20.000) παρά την επίσημη διάψευση από την Paladin Press. Έκτοτε, υπήρξε μονάχα μια περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω βιβλίο συνδέθηκε με κάποιο έγκλημα, ενώ στην περίπτωση αυτή ο εγκληματίας αποφυλακίστηκε, αφού προηγουμένως εξέτισε μια μακρά ποινή φυλάκισης, ενώ είχε βεβαρυμμένο ιστορικό πριν από την διάπραξη του βίαιου εγκλήματος.

Κατά τη γνώμη μας το βιβλίο αυτό ουδέποτε συνέβαλε ως μέσο υποκίνησης σε κάποια δολοφονία, ενώ μπορεί να λεχθεί πως η καταδίκη της Paladin Press ήταν απόλυτα εσφαλμένη έως άδικη και αυτή οφείλεται στην εταιρεία που κατάθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων και ότι όχι μόνο όσον αφορά το εν λόγω βιβλίο, αλλά και κάθε άλλο βιβλίο δεν πρέπει να τίθεται σε απαγόρευση. Καλούμε το αναγνωστικό κοινό να κρίνει από μόνο του σχετικά με το περιεχόμενό του. Ειρήσθω εν παρόδω, σας παρουσιάζουμε τον Hit Man…

Όπως αναγράφεται στο εσωτερικό του:

Το παρόν αφιερώνεται:

Σε όσους Σκέπτονται, Σε όσους Τολμούν, Σε όσους Πράττουν, Σε όσους Επιτυγχάνουν.

Η επιτυχία δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ το να επωφελείσαι της ευκαιρίας…

Ανώνυμος

Περισσότερα για το βιβλίο Hit Man μπορείτε να διαβάσετε εδώ:


HIT MAN ON-LINE