Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Rutilius Namatianus (Τί είναι ο Εβραίος)





Ο Εβραίος είναι κατ' αρχάς κλαψιάρης. Είναι ζώο ακοινώνητο.Ανήκει σε μια φυλή που το χαρακτηριστικό τους είναι η αδιαντροπιά. Επειδή έχουν όλα τα ελαττώματα του κόσμου τους αξίζει κάθε βρισιά κι εξευτελισμός. Από ροπή στην ασέλγεια ακρωτηριάζουν το ανδρικό τους μόριο. Ο ιουδαϊκός λαός είναι η ρίζα κάθε ανοησίας και μωρίας – απόδειξη η τήρηση του Σαββάτου


Είναι πεισματάρηδες και στενοκέφαλοι. Όσο όμως κρύες και παγερές κι αν είναι οι θρησκευτικές τους δοξασίες στις οποίες είναι προσκολλημένοι με αγωνία και τρόμο, η καρδιά τους κι η ψυχή τους είναι πολύ πιο κρύα, πολύ πιο παγερή.Με αποκρουστική ηλιθιότητα είναι καταδικασμένοι, σα να τους πιάνει νυσταμάρα, να περνούν άπραγοι και χαζοί κάθε έβδομη μέρα τους.Κι έτσι στη νυσταμάρα τους αυτή παρουσιάζουν την εικόνα του σωματικά κουρασμένου θεού τους. Μόνο αυτό το ένα παράδειγμα της μωρίας τους δείχνει πως όλες οι διάφορες διδαχές τους είναι κενές κι ανόητες φλυαρίες που τους επιβλήθηκαν από μία ψευδολόγο συμμορία και στις οποίες ούτε παιδιά δε θα πίστευαν ποτέ.

Μακάρι ο Πομπήιος και ο Τίτος να τους άφηναν ήσυχους στην Παλαιστίνη να κόβουν το σβέρκο τους μεταξύ τους και να' χαμε και μεις την ησυχία μας, ενώ τώρα σκορπίστηκαν πάνω σ' όλη την οικουμένη και κολλάνε όπου τύχουν την πανούκλα, κι έτσι αυτοί οι ηττημένοι επιβάλλουν τους νόμους τους στους νικητές και ισχυρούς, αυτοί οι αδύνατοι και άνανδροι δούλοι.


Rutilius Namatianus

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Omerta Terrormachine.